Burgemeester Sebastiaan van 't Erve nam de riksja in gebruik. Foto: Arjen Dieperink

Burgemeester Sebastiaan van 't Erve nam de riksja in gebruik. Foto: Arjen Dieperink

Riksja in strijd tegen de vereenzaming

Algemeen

LOCHEM - Voor het Stadshuus had zich donderdagmiddag een groep mensen verzameld. Ze zagen toe hoe de eerste elektrische riksja officieel in gebruik werd genomen. Minder valide personen kunnen met die vervoersmiddel worden rondgereden. Het initiatief van de riksja komt van bakker Dick ten Broeke.

Door Arjen Dieperink

Het idee om een riksja aan te schaffen is ontstaan na een gesprek dat bakker en fietsfanaat Dick ten Broeke een jaar geleden had met een negentigjarige man die in de rollator zat. De eenzaamheid en de beperkte bewegingsvrijheid benauwde zijn gesprekpartner. Het gesprek zou het bekende zaadje zijn dat uiteindelijk ontkiemde in een idee. Donderdag kwam burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve om de laatste fase van dit goede idee in te luiden. Met een ritje op deze elektrische riksja te fietsen was de ingebruikname een feit. 

Woordvoerder Wilma Deen licht toe: “De elektrische riksja is aangeschaft met financiële hulp van diverse sponsoren en fondsen, en is een samenwerking van Het Stadshuus en LWC De Paaschberg. Vrijwilligers (piloten) nemen per keer twee kwetsbare of niet meer mobiele mensen mee voor een fietstocht in de prachtige Lochemse natuur. Tijdens de fietstocht luisteren we naar hun verhalen en geven hen tijd en zorg. De vrijwilligers die de riksja besturen zijn leden van de wielerclub, maar ook andere vrijwilligers van Het Stadshuus. Begin juni hebben de vrijwilligers die de Riksja gaan besturen een uitgebreide instructie gekregen, hoe de riksja te besturen en om te gaan met de passagiers. Bijvoorbeeld hoe je veilig in en uit de riksja kunt stappen.” De organisatie van de fietstochten is in handen van het Stadshuus, daar kan men zich ook inschrijven. Belangstellenden behorende tot de doelgroep kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar riksja@stadhuuslochem.nl.

“De fietstocht is gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Deze kan worden overgemaakt op de bankrekening van Het Stadshuus NL51 RABO 0304991872 o.v.v. Riksja project”, laat Wilma Deen weten. De aanschaf van de riksja is tot stand gekomen met behulp van Fonds 1819, Rabobank, Motrac Industries Zutphen, Participatiefonds Gemeente Lochem, Bakkerij ten Broeke, het Stadshuus en Goossens Tweewielers.  


www.stadshuuslochem.nl