Het meidenteam onder leiding van Andre Dijkman (rechts voorste rij), Linda de Riemer (links) en Joost Driessen (achterste rij rechts). Foto: Arjen Dieperink

Het meidenteam onder leiding van Andre Dijkman (rechts voorste rij), Linda de Riemer (links) en Joost Driessen (achterste rij rechts). Foto: Arjen Dieperink

Groeiende belangstelling voor meidenvoetbal bij Sportclub Lochem

Algemeen

LOCHEM - Meidenvoetbal, het is een opkomende sporttak. Sportclub Lochem kent intussen de meiden onder 13, 15, 17 en 19 jaar. Daar staan achtentwintig jongensteams tegenover. Toch merkt sportclub Lochem een groeiende belangstelling voor het meidenvoetbal. Correspondent Arjen Dieperink liep een training mee en tekende dit sfeerverslag op.

Het is de laatste training voor aanvang van de schoolvakantie. De meiden onder 15-1 van Sportclub Lochem komen het veld op. Het team wordt begeleid door Joost Driessen (36), Linda de Riemer (39) en Andre Dijkman (53). Voor Linda de Riemer het vierde seizoen op rij dat zij zich voor het team waarbij ook haar dochter Bo behoort, inzet. “Teamsport vind ik belangrijk”, zo laat Linda weten. “Wij bieden iets anders aan dan de digitale wereld waar de jeugd op zit. Ik sta voor de meiden klaar als vrouw. Ik spreek ze toe in de kleedkamer en laat de trainer (Andre Dijkman - AD) weten wanneer hij de meiden in de kleedkamer kan toespreken.” 

Linda de Riemer is ook de regelneef voor het team. “Behalve de meiden bijstaan in het geval van typische vrouwproblemen regel ik bijkomende zaken.” Zelf heeft Linda nooit gevoetbald. “Ik ben door het meegaan met mijn vader met grote regelmaat naar voetbalwedstrijden van DEO geweest. Zelf heb ik 12,5 jaar gehandbald.” Op de vraag of het niet moeilijk is dat haar dochter deel uitmaakt van het meidenteam, reageert ze ad rem. “Op heb veld ben ik voor haar ook de leider, niet haar moeder. Het leukste vind ik dat de meiden tevreden naar huis gaan na de training of na de wedstrijd.”  

Joost Driessen is de enige van de drie begeleiders van het team die geen kinderen heeft. Op de vraag waarom hij zich als zesendertigjarige voor het meidenteam inzet, schiet hij in de lach. “Voor een kratje bier”, zo luidt zijn antwoord. “Linda plaatste een oproep op Facebook wie er bij het team zou willen vlaggen. Mijn antwoord was dat ik dat voor een kratje bier wel wilde doen. Nou dat kratje bier moet ik na twee seizoenen nog steeds krijgen!” Linda reageert: “Als ik hem nu het kratje bier zou geven, is hij weg.” Maar daar hoeft ze volgens Joost niet bang voor te zijn. “Ik vind het hier veel te leuk.” Zelf heeft Joost in zijn jonge gevoetbald maar om medische redenen zag hij zich genoodzaakt hiermee te stoppen. “Ook vind ik het spelletje gewoon leuk. Op mijn zestiende was ik al assistent-trainer. Het is een leuk meidenteam dat zich het afgelopen jaar goed heeft ontwikkeld.” 

Trainer Andre Dijkman heeft het trainen van de hoofdtrainer geleerd, het zit hem in zijn bloed. Korte en stevige aanwijzingen geeft hij over het veld aan de betreffende speelster. Zijn dochter Lizzy zit ook in het team 15-1 dat voor het nieuwe seizoen 2021/2022 Meiden onder 17-1 zal zijn. “Ik ben wel kritisch naar mijn eigen kind toe. Ik bemerk, net als bij mijzelf, dat ze er wel hard voor moet werken. Het mooie van ons team vind ik dat hetgeen ze tijdens de training hebben geleerd uiteindelijk tijdens de wedstrijd wordt toegepast. Dat is mooi om te zien. Er is wel een duidelijk verschil tussen het trainen van jongens en meisjes.”

Ondertussen loopt de trainer naar het veld toe. Het is tijd om te trainen. Aan de rand van het veld staan enkele meiden te kletsen. “Ik heb een rotzooi op mijn kamer en heb het maar onder mijn bed geschoven, zo lijkt het opgeruimd”, laat een van de meiden weten. Haar gesprekspartner kampt met dezelfde problematiek. “Ik heb alles in de kast gegooid en de deur dicht gedaan.” Tijd om verder te praten over puberzaken is er niet meer. De stem van trainer Andre Dijkman schalt over het veld en de training begint.