Raadslid Marja Eggink-Meuleman en ex-cursisten Edwin van der Veldt en Paula van Enk zijn zeer enthousiast over de cursus Politiek Actief. Schermopname

Raadslid Marja Eggink-Meuleman en ex-cursisten Edwin van der Veldt en Paula van Enk zijn zeer enthousiast over de cursus Politiek Actief. Schermopname

Paula en Edwin raden iedereen ‘heel zinvolle’ cursus Politiek Actief in Lochem aan

Algemeen

LOCHEM - Vooral vanwege haar gebrek aan kennis over de gemeentepolitiek leek het Paula van Enk interessant de door de gemeente Lochem gratis aangeboden cursus Politiek Actief te gaan volgen. De Lochemse begon hier in september 2020 aan met achttien andere cursisten. Bijna de helft haalde dit voorjaar de eindstreep onder wie Paula en Edwin van der Veldt uit Eefde. Zij zijn erg enthousiast over wat ze hebben opgestoken.

Door Rudi Hofman

“Als je ooit op de gemeente hebt gezeurd dan moet je deze cursus doen”, bepleit Edwin. Paula noemt de cursus ‘heel zinvol’: “Het is sowieso handig te weten waar je mogelijkheden als burger liggen. Tegen iedereen die in de gemeente Lochem een bestuursfunctie heeft, zeg ik ga deze cursus gewoon doen. Dan krijg je een goed beeld van waar je kunt samenwerken en waar de mogelijkheden liggen.” Zelf wilde de bij een woningcorporatie werkende Paula onder meer weten welke taken een gemeenteraad heeft, wat de toegevoegde waarde van de raad is, waaraan de raad een bijdrage kan leveren en hoe het systeem van de gemeentepolitiek werkt. Daarnaast was het natuurlijk een leuk programma. Zo hebben we bijvoorbeeld kennisgemaakt met gemeenteraadsleden en geleerd hoe je debatteert.”

Verdieping
De cursus geeft volgens Paula net even wat meer overzicht, verdieping en duidelijkheid. “Als je er zo maar in komt rollen en je kijkt vanaf de zijlijn met de gemeenteraad mee dan is het niet helemaal duidelijk hoe het werkt of zou moeten werken. Of dat nou ook de manier is om dingen voor elkaar te krijgen dat weet ik niet”, zegt de Lochemse lachend.
Edwin van der Veldt is docent cultuurgeschiedenis aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Meedoen aan de cursus leek hem een mooie manier om antwoord te krijgen op een vraag die veel burgers stellen: wat doet de gemeente nou? “Daarnaast merkte ik dat de mensen bij de gemeente veel makkelijker te benaderen zijn dan dat ik altijd had aangenomen. Maar aan de andere kant wist ik ook niet precies hoe het in elkaar stak en deze cursus geeft daar een mooie introductie op.” De Eefdenaar weet nu beter wat hij kan doen om de politieke besluitvorming te beïnvloeden van een brief schrijven tot inspreken. “De besluitvorming is transparant en open. Het proces is ook zorgvuldig alleen moet je wel weten waar je moet zoeken. Daarin moet de gemeente richting burgers ook actief blijven.” Marja Eggink-Meuleman, fractievoorzitter van de grootste fractie Gemeentebelangen, vindt dat de deelnemers aan de cursus alleen al een pluim verdienen voor hun getoonde interesse in de politiek: “Zij willen weten wat er speelt en wat die mensen in de gemeenteraad nou eigenlijk doen.”

‘Sociale smeerolie’
Dat met uitzondering van de eerste fysieke bijeenkomst alle cursusonderdelen in verband met de coronabeperkingen online werden afgewerkt, hebben Edwin en Paula niet als storend ervaren. In hun dagelijkse werk waren ze dit al gewend. Paula: “De stof komt ook online wel binnen al ontgaan je de sociale contacten een beetje.” Edwin zegt dat hij alleen de ‘sociale smeerolie’ en ‘wandelganggesprekken’ heeft gemist. Door de cursus heeft de Eefdenaar veel waardering gekregen voor de griffie: “De rol van de griffie is ontzettend belangrijk. Ze hebben de procedure heel goed in de smiezen en met al hun kennis van zaken ontzorgen zij de raadsleden.” In Lochem is Miranda Veenbergen raadsgriffier en Peter de Boer de plaatsvervangend griffier. Zij verzorgen samen de cursus.

Bevlogen
Raadslid zijn is heel tijdrovend. Tot deze conclusie is Paula gekomen. Marja zegt hierover: “Je moet wel een beetje bevlogen zijn, er gevoel voor hebben en het niet erg vinden om eventueel op zondag nog stukken te moeten lezen. Als je het leuk vindt, kom je in een bepaalde flow.” De wereld van de gemeentepolitiek is dankzij de cursus voor Edwin een stuk dichterbij gekomen. “Het is een wereld waar ik gemakkelijk in zou kunnen stappen.” En als Paula meer ruimte in haar agenda krijgt, sluit ook zij een toekomstige functie als raadslid beslist niet uit.

Kweekvijver
Marja Eggink-Meuleman vindt het mooi dat de twee ex-cursisten aangeven dat de gemeenteraad best heel toegankelijk en benaderbaar is. “Wie weet is de cursus ook een politieke kweekvijver voor onze gemeente. Herbert Langeler heeft alleen de eerste cursusbijeenkomst meegemaakt en hij zit nu bij ons in de fractie.”

De cursus Politiek Actief is inmiddels vier keer aangeboden in Lochem waarvan de eerste twee keer in samenwerking met andere gemeenten. In totaal hebben vanuit Lochem een kleine 60 mensen deelgenomen. De vierde ronde is afgelopen maand geëindigd. Een nieuwe cursus staat nog niet gepland, maar gezien het succes is de verwachting dat de cursus in de nieuwe raadsperiode opnieuw zal worden aangeboden, laat plaatsvervangend griffier Peter de Boer desgevraagd weten.