Gemeente- belangen verspeelt het gemeente- belang

Gemeentebelangen en het CDA willen de gemeenteraad buitenspel zetten bij belangrijke beslissingen over de intensieve veehouderij. Wat is er aan de hand? De nieuwe omgevingswet regelt het verlenen van omgevingsvergunningen. Het idee van de wet is: minder regels en minder werk voor de gemeenteraad. Maar afwijken van het gemeentelijke omgevingsplan kan gelukkig niet zomaar, want de gemeenteraad stelt zelf een lijst op met onderwerpen waar ze wél een bindend advies over kan geven.

Nu willen Gemeentebelangen en het CDA de intensieve veehouderij van die lijst schrappen, zodat de gemeenteraad daar niet meer over kan adviseren. Dat betekent minder invloed van bewoners op een sector die grote gevolgen heeft voor volksgezondheid, milieu en woningbouw. Want de intensieve veehouderij - en het gaat hier echt om de grote jongens, niet om de biologische of kleinschalige boeren - is verantwoordelijk voor de stikstofcrisis die de Lochemse natuur verwoest en die de huizenmarkt ook hier op slot zet. Bovendien is de relatie tussen de intensieve veehouderij en zoönosen (van dier op mens overdraagbare besmettelijke ziekten zoals Q-koorts, vogelgriep en varkenspest) glashelder.

Het op grote schaal dieren houden in afgesloten ruimtes voor de export is een achterhaald verdienmodel. Uitbreiding van de intensieve veehouderij is bovendien in strijd met het eigen biodiversiteitsplan en de ambities voor natuurinclusieve, kleinschalige landbouw. Kortom: de intensieve veehouderij brengt een klein aantal inwoners van Lochem welvaart, maar heeft een negatieve invloed op het welzijn van alle inwoners.

De toekomst van het Lochemse landschap mag niet worden bepaald door vertegenwoordigers van de intensieve veehouderij. Gemeentebelangen en CDA zetten met hun voorstel de gemeenteraad, en daarmee de burgers van Lochem, bewust buitenspel. Dit onderwerp verdient optimale inspraak, juist ook op lokaal niveau.

Edwin van der Veldt, Eefde