Anja en John Dibbelink, Anja en Martie Sprukkelhorst, Irma Buunk en Linda Wezinkhof (v.l.n.r.) liepen met veel enthousiasme vier dagen rondom Barchem. Foto: Jan Hendriksen

Anja en John Dibbelink, Anja en Martie Sprukkelhorst, Irma Buunk en Linda Wezinkhof (v.l.n.r.) liepen met veel enthousiasme vier dagen rondom Barchem. Foto: Jan Hendriksen

Geen Barchemse 4Daagse en toch volop
wandelaars

Liefhebbers kunnen op eigen gelegenheid kiezen uit dertien routes

Door Jan Hendriksen

BARCHEM - Zaterdag 3 juli 2021 klokslag 8.00 uur. Het is op deze eerste zaterdagmorgen in juli voor het tweede achtereenvolgende jaar akelig stil op het Barchemse Dorpsplein. Waar het twee jaar geleden op dat tijdstip nog krioelde van de wandelaars moest Barchem het vanwege corona net als vorig jaar op deze eerste dagen in juli wederom zonder de Barchemse4Daagse doen.

Toch wilde Stichting Barchemse 4Daagse deze zomer aan wandelaars de mogelijkheid bieden om de mooie omgeving rondom Barchem op eigen gelegenheid te verkennen. Daartoe stelt men in de maand juli een totaal van dertien wandelroutes via haar website beschikbaar. Dit zijn vier eigen routes van de Barchemse 4Daagse en negen routes van het nieuwe initiatief Barchem Wandeldorp. De meeste (vooral langere) routes passeren onderweg horeca voor een hapje, een drankje of een sanitaire stop.

Wandelmaatje
Terwijl Bakker Jansen er met zijn rode bestelauto voor de allerlaatste keer op uittrekt wacht Bernard Peters (73) uit Winterswijk op het Dorpsplein op zijn wandelmaatje Jaap Methorst (64) uit Eibergen. Alleen aan de allereerste editie van de vierdaagse nam Peters niet deel. Aan de daarop volgende dertien liep hij trouw en met succes de veertig kilometer. En nu Stichting Barchemse 4Daagse als compensatie voor de afgelasting via haar website alternatieve wandelroutes aanbood heeft hij die met zijn wandelmaatje direct aangegrepen.

“Prachtig toch. We gaan vandaag als lange afstandswandelaars de Ampsenroute wandelen. Die is 32 kilometer lang. De andere drie routes (Beekvliet (24), De Wiersse (20 of 26) en Hagenbeek (24)) zijn ons te kort want we lopen in Barchem normaliter steevast de veertig kilometer. Voor mij was de Barchemse 4Daagse normaal gesproken de opmaat voor de Nijmeegse vierdaagse waar ik in 2019 voor de dertigste en laatste keer op de vijftig kilometer heb deelgenomen”, zegt verklaart Bernard Peters terwijl zijn wandelmaatje arriveert.

Volgend jaar
Als de rugzakken worden aangedaan verklaren zowel Peters als Methorst volgend jaar weer van de partij te zijn in Barchem als de vierdaagse voor de vijftiende keer plaatsvindt. En dat klinkt secretaris Gerda van de Scheur van Stichting Barchemse4Daagse, die op deze vroege morgen het Kerkplein toevallig passeert, als muziek in de oren. “Wat is het toch jammer dat we dit jaar wederom de vierdaagse niet kunnen organiseren. Moet je de vogeltjes eens horen fluiten en wat is het toch prachtig wandelweer. Maar het is niet realistisch. Het was niet verantwoord. Met goede moed op naar volgend jaar”, aldus Van de Scheur.

GPS
Hendrik Oosterhoff (57) uit Heerenveen liep drie keer met groot plezier de Barchemse 4Daagse. Ook dit jaar stond het Barchemse wandelfestijn weer in de agenda van de Fries. Hij koos op deze zaterdag voor twee gemarkeerde wandelroutes rondom Barchem: De Trage Tocht (twaalf kilometer) en de Drie Bergen (zeventien kilometer).

“Die kan ik tot tegenstelling tot de vier alternatieve routes via GPS lopen.” Oosterhoff heeft zijn ‘tent’ voor de wandelingen in Barchem opgeslagen in een trekkershut in Zelhem. “Die had ik al gereserveerd.” Op de andere dagen wandelde de Fries echter niet in Barchem. Hij liep onder meer een deel van het IIsselpad en in Oosterbeek.

Appelgebak
Terwijl Hendrik Oosterhoff in zijn eentje op pad gaat verzamelen zaterdagmorgen om negen uur zich op het Dorpsplein ook zes ‘plaatselijke’ wandelaars. Zij gaan voor de derde achtereenvolgende dag op pad. “Vandaag hebben we voor de Beekvlietroute gekozen”, zegt het zestal in koor. Eén van hen nam al drie keer deel aan de vierdaagse: Anja Dibbelink uit Geesteren. In haar kielzog lopen Linda Wezinkhof, Wim en Irma Buunk uit Ruurlo, John Dibbelink uit Geesteren en Martie en Anja Sprukkelhorst uit Vorden deze dagen ook mee. Zij namen nog nimmer aan de Barchemse4Daagse deel. Maar volgend jaar zijn mogelijk ook deze vijftigers met Anja van de partij. Hoewel? "Als je op eigen gelegenheid wandelt is dat ook wel prettig. Je bent niet zo gebonden aan die vier dagen. Wie kan loopt mee. Dat vinden wij erg fijn. Niemand hoeft af te haken omdat je een dag niet in de gelegenheid bent. Mede omdat je aan de Barchemse 4Daagse alleen alle vier dagen kunt deelnemen en je niet als dagdeelnemer kunt inschrijven. En dat is best wel jammer”, zegt Anja Sprukkelhorst terwijl het zestal aanstalten maakt om te vertrekken. "Op naar het appelgebak met slagroom bij Café Florijn in Gelselaar”, roept Anja Dibbelink luidkeels.