Yolande Moormann (witte shirt) met haar groep 3 en haar collega Romy Markvoort. Foto: Arjen Dieperink

Yolande Moormann (witte shirt) met haar groep 3 en haar collega Romy Markvoort. Foto: Arjen Dieperink

Juf Yolande neemt afscheid van de J.A. Vullerschool

GORSSEL - Het zijn de laatste bekende loodjes, juf Yolande (Moormann) van groep 3 van de J.A. Vullerschool zal vrijdag de deur van de school voor het laatst achter haar dicht doen.

Door Arjen Dieperink

"Juf Yolande loopt daar aan de voorkant van de school", zo wijst een van de collega's van Yolande de weg naar haar toe. Een minuut later zit ze aan de houten tafel op het schoolplein. "Ik wist helemaal niet dat de Berkelbode zou komen", reageert ze lachend en enigszins onzeker. 

De 64-jarige Yolande Moormann ging in 1976 naar de pabo in Hengelo (O). Na op diverse bassischolen te hebben gewerkt, onder andere in Goor, kwam ze uiteindelijk omdat haar man werk in de omgeving van Deventer kreeg, terecht op J.A. de Vullerschool. Wat er zo leuk is om juf van groep 3 te zijn? Daar hoeft Yolande Moormann niet zo lang over na te denken. "Het overbrengen van kennis en het enthousiasme dat je krijgt, dat is gewoon prachtig."  

Ondertussen komt een van de kinderen aanlopen en vraagt enthousiast: "Juf, Snelle heeft toch ook in uw klas gezeten?".  Een glimlacht verschijnt op haar gezicht  "Nee, ik heb Snelle wel als kind van jullie leeftijd meegemaakt. Ik was juf in groep 3a en hij zat in 3b." De kinderen zijn vol verwondering dat de juf Snelle als kind heeft gekend (Snelle is de artiestennaam van Lars Bors, in 1995 geboren te Gorssel en bekend als rapper en zanger - AD). 

Juf Yolande zal de school missen waar ze zo'n vijfentwintig jaar geleden voor het eerst binnen kwam. Vervelen zal ze zich niet. De kinderen zijn al lang het huis 'uitgevlogen' en inmiddels zijn er drie kleinkinderen. "Wij hebben een camper gekocht daar gaan wij mee op avontuur. Mijn man is jaren geleden al met pensioen gegaan, alle klussen in en rond het huis zijn al gedaan. Wij hebben dan mooi de tijd aan onszelf. Onze kinderen wonen in het westen van het land, dat is niet bepaald om de hoek. Hoe mijn afscheid vrijdag eruit zal zien weet ik niet. Wel weet ik dat ik om negen uur thuis klaar moet staan. Ik neem aan dat ik word opgehaald. Hoe de dag verder zal verlopen? Ik laat me verrassen. In ieder geval komen een paar kinderen en kleinkinderen die dag ook op het afscheidsfeest."

In de vele jaren dat zij op de school werkte, heeft ze veel zien veranderen. Zo ging het aantal collega's omhoog van tien naar dertig personen. Juf Romy Markvoort van groep 3a luistert toe, terwijl aan het eind van het gesprek Yolande Moormann nog laat weten: "Het is een fijn team met prettige collega's hier op school, ik zal ze missen" .