Groep 8 van J.A. de Vullerschool uit Gorssel bezocht ook de Detmerskazerne. Foto: Arjen Dieperink

Groep 8 van J.A. de Vullerschool uit Gorssel bezocht ook de Detmerskazerne. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Even nog met de meester op stap geschiedenis proeven

EEFDE - Groep 8 van de J.A. de Vullerschool Gorssel heeft het leren van de verplichte vakken op de basisschool er wel opzitten. Wat is dan leuker en leerzamer om gezamenlijk een fietstocht te houden langs enkele plekken uit de Tweede Wereldoorlog.

Door Arjen Dieperink

Zo'n veertig leerlingen van groep 8 waren ondertussen beland op de voormalige Detmerskazerne. Hiervoor hadden ze de ondergrondse schuilplaats aan de Schepersweg in Harfsen bezocht, de plek wordt onderhouden door groep 7 van de Beatrixschool in Harfsen. Op het voormalige kazerneterrein bevindt zich het veteranentrefcentrum. In het centrum kregen de leerlingen de geschiedenis van het bombardement op de kazerne en de sluis in Eefde te horen. 

Een groep zit bij Judith Wentink, zij staat in een oud uniform achter een katheder. Judith is re-enactment acteur, geboeid vertelt ze de jongeren een verhaal van een leeftijdsgenoot dat zich afspeelde in de laatste jaren van de oorlog. De kinderen luisterden geboeid. Een korte tijd later zitten ze bij Esther van Dijk.  In de vitrinekasten liggen veel attributen uit de Tweede Wereldoorlog.  Voordat de leerlingen er een kijkje gaan nemen, vertelt Esther een en ander over de achtergrond. "Deze voormalige kazerne is gebouw in 1938. Direct na de bezetting namen de Duitsers de kazerne over. Tijdens de oorlog waren voor de geallieerden de kazerne en de sluis in Eefde een doelwit. Trouwens wie weet wat geallieerden zijn?".  Enkele vingers gaan omhoog en een antwoord volgt: "dat waren de troepen die tegen de Duitsers vochten".  Esther toont een luchtfoto dat na het bombardement op de sluis en de kazerne door de Engelsen is genomen. "Wie kan de kazerne en de sluis herkennen?", vraagt ze. Het blijkt toch moeilijker dan gedacht. "De kazerne hebben ze niet geraakt, wel zijn enkele 500 ponders bommen op het terrein gevallen. In die tijd waren precieze bombardementen zeer moeilijk tot bijna niet te doen. Vanaf grote hoogte gooide de luchtmacht de bommen neer. Bij de sluis zijn er ook enkele neergekomen. Tijdens uitbreiding van het sluizencomplex  is er zelfs nog een bom geruimd door het gecontroleerd te laten ontploffen. Een stuk scherf ligt hier. Je mag wel voelen hoe zwaar het is."  Om de beurt tillen de kinderen voorzichtig een brok metaal op. Het fysiek aanraken van iets uit de tijd ver voor hun ouders maakt indruk. Vervolgens was het tijd om met de fiets weer terug te gaan naar Gorssel.