De plaatsing van de maquette in de hoek van de kerktoren en de kerk is bijna klaar.  Foto: Arjen Dieperink

De plaatsing van de maquette in de hoek van de kerktoren en de kerk is bijna klaar.  Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Het startpunt van de
stadswandeling is bijna klaar

LOCHEM - Twee jaar lang was de maquette van Lochem in het gemeentehuis te zien, maar nu is het te bewonderen in de hoek van de kerktoren en de kerk aan de grote markt.

Door Arjen Dieperink

De hekwerken staan er nog, rond de maquette. Binnenkort, zodra de bestrating weer is aangelegd, kan het van dichtbij worden bekeken. De maquette is een kunstwerk met de benaming 'De oude gedaante' en geeft Lochem voor de stadsbrand in 1615 weer. Het stratenpatroon van de binnenstad is in al die eeuwen zo goed als onveranderd. Alleen de Vilderstraat is aan het eind van de vorige eeuw er bijgekomen en het huis dat midden op de Markt stond, is in 1898 ook verdwenen waardoor de markt een stuk groter werd. Aebele Trijsburg heeft over zijn kunstwerk eens verteld "onder de bronzen afbeelding van de stad Lochem 'ligt' een slapende vrouw. 'Zij'  symboliseert het zinnenbeeld van veiligheid en continuïteit." 

Het beeld van Lochems weleer zal het startpunt zijn van een nieuwe stadwandeling die Focke de Zee van het Historisch Genootschap Lochem - Laren - Barchem, tevens bedenker van het buitenmuseum, aan het schrijven is.