Afbeelding

Hoe de Mammoetwet ontstond in Lochem

De grootste onderwijsvernieuwing van de 20e eeuw is ontstaan in ’t Hof van Gelre in Lochem. Voor het ontwikkelen en voorbereiden van zo'n grote operatie was uitvoerig overleg nodig tussen ambtenaren van het ministerie en leerkrachten en schoolbesturen uit de praktijk. En dat vond plaats in genoemd hotel.

De grondgedachte achter de onderwijsvernieuwing, neergelegd in de Mammoetwet, die op 1 januari 1968 in werking trad, was dat elke leerling zowel een algemene als een beroepsopleiding zou moeten volgen. De keuze tussen verschillende niveaus van voortgezet onderwijs werd uitgesteld door invoering van een 'brugklas' en het overstappen of doorstromen van de ene onderwijssoort naar de andere werd vergemakkelijkt.
Voor de gemiddelde burger was vooral zichtbaar dat Mulo, HBS en MMS verdwenen en dat daar Mavo, Havo en Atheneum voor in de plaats kwamen. De Mavo werd vervolgens, samen met Ambachtschool en Huishoudschool opgenomen in het VMBO, waarin de elementaire algemene en beroepsopleidingen werden samengevoegd.

 Veel van het voorbereidend werk voor deze operatie vond plaats in overlegsessies in hotel 't Hof van Gelre. Dat kwam ongetwijfeld mede doordat een van de praktijkmensen in die sessies Jan Moora was, de directeur van de HBS in Lochem. Hij was een warm pleitbezorger voor de beoogde veranderingen en 'zijn' HBS ging voorop in experimenten met Havo en Atheneum, nog voordat de Wet in werking was. Al vanaf 1964 kwamen er op die school geen nieuwe klassen HBS of MMS bij, maar waren de nieuwe klassen van het type Havo en Atheneum. Ook na zijn afscheid als directeur van de Lochemse HBS was Moora nog lang betrokken bij de landelijke ontwikkelingen rondom de Mammoetwet. Als adviseur van het ministerie en als spreker op bijeenkomsten van schoolleiders.

Ook de Mulo aan het van Lutterveltplein werd in de nieuwe ontwikkeling betrokken, om te beginnen door omvorming tot een Mavo, maar nog wel als zelfstandige school. Vervolgens gingen Mavo, Havo en Atheneum samen verder als Scholengemeenschap (RSG). En nog weer later kwamen ook de Technische school van de Larenseweg en de Nijverheidsschool van het van Lutterveltplein als VMBO onder datzelfde dak en werd de naam 'Staringcollege'. Sinds 2005 is dat gehuisvest in het schoolcomplex bij de rotonde in de Zutphenseweg/Rondweg. En met kleinschalige vestigingen in Borculo.