De vier heren op de zwart-witfoto.
De vier heren op de zwart-witfoto.

Historisch Genootschap: wie zijn deze heren?

Algemeen

LOCHEM - Tijdens de sloop van de fabriek van Naeff werd uit de restanten een foto gered, waarop vier heren te zien zijn. Het is een grote zwart-wit foto van formaat 80x80 cm; het moeten dus wel belangrijke heren zijn geweest die hier zijn vastgelegd. Of anders toch zeker een belangrijke gebeurtenis. Wie weet wie hier zijn afgebeeld? Of ter gelegenheid waarvan deze heren werden vastgelegd? Reactie graag mailen naar website@hglochem.nl.

Antwoord oproep Kwinkweerd
De vraag van vorige week naar de herkomst van de naam ‘Kwinkweerd’ werd onmiddellijk beantwoord en bracht het Historisch Genootschap een beetje schaamrood op de kaken: de eerste persoon die mailde, wees op een artikel over de familie Heuvelsland in ons eigen blad Land van Lochem 2015 nr 3, waarin te lezen is: “De betekenis van weerd is ‘land langs water’. De Kwinkweerd ligt langs de Berkel. De veldnaam komt voor op een kaart uit 1757 als quinkwaart en (de groote) quink weert. Het zijn twee aparte stukken land, door de Berkel van elkaar gescheiden. Blijkens de tekst op de kaart was het kleinste gedeelte ‘door de berkel van de groote quink weert afgespoelt’. Er is ook een voetpad ingetekend, parallel aan de ‘berkel revier’, dat via een hek tot de quinkwaart toegang geeft, alsmede het tracé van ‘de oude weg door de berkel verdreven’. Het Middelnederlandse quincken betekent onder andere snel bewegen, op en neer gaan. Kwinkweerd zou dus zoiets kunnen betekenen als ‘uiterwaard die snel beweegt’ door afspoeling of aanwinning van land.”
Aan de andere kant is het volgens het Historisch Genootschap ook wel weer een pluim voor de website, waar het betreffende artikel door iedereen rechtstreeks te vinden is.