'Volgens de gemeente zijn er ook nog geen concrete plannen'

Vervolg van voorpagina
Door Arjen Dieperink

LOCHEM - "Vanaf 1986 woon ik hier in Lochem, het is een prachtige omgeving daar moeten wij trots op zijn en het koesteren", laat Borggreve weten, terwijl hij naar het troosteloze pand aan de Zuiderbleek kijkt waar tevens de graffiti het pand 'versiert'.

Brief aan Viverion
Het troosteloze pand hing Adrian Borggreve de keel uit. De 71-jarige neerlandicus en voor enkele uren in de week docent aan het Saxion in Deventer klom figuurlijk in de pen. Op 28 juni 2021 schreef hij mevrouw T. Garritsen, directeur-bestuurder van woningcorporatie Viverion, aan. "Over het pand aan de Zuiderbleek heb ik haar laten blijken dat het een toonbeeld is van verloedering, verwaarlozing en verval. En dat terwijl de gemeente Lochem aantrekkelijk wil zijn voor toeristen. Nou, deze plek is bepaald geen visitekaartje, het is eerder een toonbeeld van bestuurlijk onvermogen en gebrek aan visie en daadkracht." De felle door Borggreve uitgekozen bewoordingen laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Ook heeft hij navraag bij de gemeente Lochem gedaan. In zijn schrijven laat hij verder weten: "Met mij verbazen veel Lochemers zich er hogelijk over dat het mogelijk is dat er in tijden van grote vraag naar bijvoorbeeld appartementen in het hogere segment met inpandige garages in de binnenstad van Lochem, aan de Zuiderbleek nog geen bouwactiviteiten zijn. Volgens de gemeente zijn er ook nog geen concrete plannen." Eerdere pogingen van Borggreve om op zijn vragen antwoord te krijgen, leverden niets op. "Ik schreef mevrouw Garritsen: 'Kennelijk hebben medewerkers de opdracht om alle vragen hierover af te wimpelen en om de gelederen gesloten te houden'." In zijn brief van 28 juni vraagt Borggreve waarom die panden (hij verwijst ook naar Groene Kruisstraatje 2 dat er ook verpauperd bij staat en eigendom is van Viverion - AD) zo lang leegstaan en wat er uiteindelijk mee gaat gebeuren. "Ik zag graag een persoonlijke en concrete reactie van mevrouw Garritsen en niet een obligaat antwoord van de communicatieafdeling", zegt hij teleurgesteld.  Tijdens het interview dat bij de horeca H2O plaats vond, kreeg Borggreve veel bijval van de aanwezigen over zijn zorgen. "Ik ben absoluut niet de enige bewoner die zich zorgen maakt. Laat ik duidelijk zijn, ik wil een positieve en objectieve bijdrage leveren. Het zou goed zijn indien Viverion de omwonenden van het pand meeneemt in de plannen om er woningen te bouwen. Er is grote vraag naar woningen, ook voor starters."

Eigenaar tegen wil en dank
Uiteindelijk had Viverion helemaal niet het pand in eigendom willen hebben. Maar een overeenkomst tussen de woningcorporatie en de projectontwikkelaar MVO Doetinchem B.V. in 2007 over de koop van een supermarktlocatie door de woningcorporatie om daar zorgappartementen te realiseren, werd de achilleshiel voor Viverion. Toen in 2015 de supermarkt de locatie verliet, heeft de woningbouwcorporatie te kennen gegeven niet langer af te willen nemen, daar er sprake zou zijn van onvoorziene omstandigheden en dat zij, onder meer vanwege herziene wetgeving, niet langer in staat is om de circa zestig zorgappartementen te realiseren. Beide partijen kwamen er niet uit en de zaak werd bij de rechtbank voorgelegd. Op 17 mei 2017 werd het vonnis van de rechtbank in het openbaar uitgesproken. Viverion werd veroordeeld om aan MVO te betalen 950.000,- euro vermeerderd met de wettelijke handelsrente. Dit onder een dwangsom van 10.000,- euro voor iedere dag of dagdeel met een maximum van een miljoen euro. Binnen dertig dagen na het vonnis moest Viverion medewerking verlenen om het perceel in bezit te krijgen. Tevens werd Viverion veroordeeld tot vergoeding aan MVO van de schade die de projectontwikkelaar geleden heeft door het niet tijdig nakomen door Viverion van haar afname- en betalingsverplichting. Ook de proceskosten van meer dan 10.000 euro kwamen ten laste van Viverion. Het pand, een perceel van 1.825 vierkante meter, kwam in juni 2017 op naam van de woningcorporatie.

Reactie Viverion
Het bestuur van Viverion is om commentaar gevraagd. Woordvoerder Harald Wouters laat op de vraag waarom het pand zo lang leeg staat, desgewenst aan de Berkelbode weten: "Viverion heeft in het verleden lang geen plannen gehad voor de Zuiderbleek en wilde eigenlijk geen eigenaar zijn van de locatie. We zijn op bestuurlijk niveau in gesprek met de gemeente." Het pand maakt een actief onderdeel uit van Viverions projectontwikkeling. Hierop vult Wouters aan: "Het is een actief onderdeel omdat wij eraan werken. We zijn op dit moment bezig met de stedenbouwkundige visie en daarin komt dit voor. De essentie: sociale huurwoningen." Tevens laat de woordvoerder weten: "Onze ambitie is: tegen einde 2022 de eerste schop de grond in. En als het sneller kan, fijn."