Hendrik en Marianne Weenink met hun nieuwste boek ‘Reizen door verhalen en gedichten’. Foto: PR

Hendrik en Marianne Weenink met hun nieuwste boek ‘Reizen door verhalen en gedichten’. Foto: PR

Hendrik en Marianne reizen door verhalen en gedichten

Derde boek van Barchems echtpaar ditmaal niet in dialect

Door Jan Hendriksen

BARCHEM - Waren de twee eerdere boeken van Hendrik en Marianne Weenink in het Saksisch dialect geschreven, vorige week is het nieuwste boek van het Barchemse echtpaar, op verzoek van diverse mensen, in het Nederlands uitgebracht. Het draagt de titel ’Reizen door verhalen en gedichten’.

Het boek bevat korte, humoristische verhalen over vroeger en nu uit het leven van Hendrik als vertegenwoordiger bij de voormalige koffie-, thee- en tabaksfabriek Van Nelle, als kind op de boerderij in Geesteren en uit het leven van Hendrik en Marianne samen. Hierbij zijn ook enkele gedichten van zowel Hendrik (83) als Marianne (67) en enkele liedjes van Marianne opgenomen. Het boek is fraai geïllustreerd door Linda Majoor uit Lochem, die ook al haar medewerking verleende aan de vorige twee boeken, 'Vedan met Verhalen' en 'n Huus vol starke Verhalen'.
De foto op de voorkant van het nieuwste boek toont het voormalige prachtige koffie-, thee- en tabak Van Nelle gebouw in Rotterdam, dat nu als museum wordt gebruikt en op de lijst van het Nederlands erfgoed staat. Hendrik en Marianne hadden daarvoor contact opgenomen met Van Nelle, waarna het echtpaar deze en nog enkele andere foto’s kreeg toegestuurd met toestemming om ze te gebruiken.

Voordrachten
Naast de boeken publiceert Hendrik Weenink regelmatig verhalen in het dialectblad De Moespot. Dat is een uitgave van het Verbond van Nedersaksische Dialectkringen bestaande uit Dialectkring Achterhook en Liemers, Dialectkring Salland en Oost Veluwe en de vereniging Vrienden van de Streektaal Lochem en Umgeving. Ook staan zijn verhalen in het Barchemse verenigingsblad De Barchberichten. Weenink, die vele jaren als vertegenwoordiger van koffie-, thee- en tabaksartikelen voor de Weduwe Van Nelle werkzaam was, is daarnaast nog met zijn verhalen te beluisteren bij de regionale radiozender Leuk FM.
Marianne, geboren in Apeldoorn, is vele malen verhuisd. Ze was verpleegkundige en geniet nu van haar pensioen. Ze is koordirigent, speelt piano, maakt liedjes en gedichten en zingt in het gelegenheidskwartet Amuze. Via de rondleidingen door Hendrik in museumboerderij De Lebbenbrugge ontstond het programma:'Ach lieve Tijd' waarmee Hendrik de boer opgaat en allerlei verenigingen en kerkgenootschappen bezoekt.

Bestellen
Het boek ’Reizen door verhalen en gedichten’ (ISBN:978-94-643-1689-6) is rechtstreeks te bestellen bij Boekscout of via de boekhandel, die daarna het boek via Boekscout kan bestellen. De kosten zijn 16,99 euro inclusief verzending. Boekscout hanteert het principe van ‘Print On Demand.’ Dat betekent, dat een boek pas gedrukt wordt, als de bestelling en betaling binnen zijn. Hendrik heeft zelf een aantal boeken aangeschaft zodat men ook bij hem een boek kan bestellen. Inlichtingen bij de schrijvers van het boek via e-mail h.weenink.1@kpnmail.nl.