Vlnr Roos Pothof, Jolien Visser en Jaap Nijstad tonen het door bezoekers van Lost Paradise gemaakte loporello. Foto: Henri Bruntink

Vlnr Roos Pothof, Jolien Visser en Jaap Nijstad tonen het door bezoekers van Lost Paradise gemaakte loporello. Foto: Henri Bruntink

Henri Bruntink

Basisschoolkinderen naar ‘Lost Paradise’ in Gudulakerk

Algemeen

LOCHEM - De tentoonstelling ‘Lost Paradise’ in de Gudulakerk in Lochem, met iconische Lowlandsdoeken en leporello’s (harmonicaboeken) van kunstenaar Jan M. Verbrug, trekt veel bezoekers. Dat worden er binnenkort nog meer. Leerlingen van de basisscholen in de regio krijgen de gelegenheid om de expositie te bezoeken. Voor docenten is er een lesbrief zodat het bezoek op school kan worden voorbereid.

Door Henri Bruntink

Het initiatief komt van de cultuurcoach voor Lochem en Zutphen, Aafje Hunink, die namens de Muzehof verantwoordelijk is voor het cultuuronderwijs in Lochem en Zutphen. Het centrum voor kunsten heeft in het Stadshuus in Lochem een project dat ‘Broedsels’ heet. Deze kinderkunstacademie wordt geleid door Jolien Visser, die kunstcursussen geeft aan kinderen. Vanuit het onderwijs is Roos Pothof, cultuurcoördinator van het Propschool bij het initiatief betrokken. Zij plantte ooit het zaadje dat uitgroeide tot Broedsels.

Handleiding
Jolien Visser en Roos Pothof schreven de handleiding voor docenten. “Daarmee kunnen ze hun leerlingen goed voorbereiden op het bezoek aan de tentoonstelling. Tijdens dat bezoek worden opdrachten uitgevoerd en terug op school kunnen de kinderen zelf kunst gaan maken aan de hand van de opgedane inspiratie. Met een goede voorbereiding wordt het een stuk leuker dan wanneer je kinderen zomaar loslaat in de kerk”, zo vertelt Jolien Visser. De handleiding bereidt ook de docent voor op vragen van de leerlingen die zeker gaan komen.
In de Gudulakerk kan iedere bezoeker overigens ook de eigen creativiteit de vrije loop laten. Er is een tafel met materiaal beschikbaar waarmee iedereen een bijdrage kan leveren aan een leporello. Daar wordt grif gebruik van gemaakt, en niet alleen door kinderen.

Jaap Nijstad, lid van de werkgroep die Lost Paradise organiseerde en kunsthistoricus, is enthousiast. “Kinderen en kunst gaan heel goed samen. En..., hoe jonger hoe beter. De allerjongsten hebben nog geen vooroordelen en kijken open en spontaan naar wat ze te zien krijgen en reageren ook heel direct. Mijn eigen kleinkinderen stonden met open monden te kijken naar de grote doeken in de kerk”, zo zegt hij. Kunst kijken met kinderen kan volgens Nijstad in de kerk ook beter dan in de meeste musea. Je hoeft niet muisstil te zijn en je kunt zelf aan de slag met een leporello. Zo maak je zelf deel uit van het Gesamtkunstwerk dat deze tentoonstelling is. Ik ben ook erg benieuwd hoe schoolkinderen reageren op de combinatie van kunst, licht en muziek.”

Gratis toegang
De organisatoren hebben besloten om schoolklassen gratis toegang te geven tot de kerk tussen 10.00 en 13.00 uur. De door Jolien Visser geschreven docentenhandleiding is vanaf nu beschikbaar. De basisscholen in de gemeente hebben een uitnodiging ontvangen. Roos Pothof is blij met de gratis toegang. “Als we voor al onze leerlingen entree moeten betalen is ons kunstbudget voor dit jaar meteen op”, zegt ze. Ze is vast van plan om de tentoonstelling met leerlingen van de Propschool te bezoeken en hoopt dat veel collega’s haar voorbeeld zullen volgen. “Ik weet nog niet eens wie ik dit jaar in de klas krijg maar we gaan”, zo klinkt het enthousiast.

Media-aandacht
De tentoonstelling trekt veel toeristen en belangstellenden uit de regio. De media-aandacht zorgt ervoor dat mensen van heinde en ver speciaal naar Lochem afreizen. Jaap Nijstad sprak twee bezoeksters die het interview met Jan Verburg in het radioprogramma ‘Nooit meer slapen’ hadden gehoord. Verder besteedden onder meer NRC en Trouw aandacht aan ‘Lost Paradise’.

Meer informatie over de tentoonstelling: www.lost-paradise.nl. Informatie over kinderkunstacademie Broedsels: www.muzehof.nl/broedsels. Scholen kunnen zich aanmelden via lostparadiselochem@gmail.com