Foto: PR

Foto: PR

Opening Verslokaal Eefde

EEFDE - Een groep Eefdense vrijwilligers heeft zich ingespannen om ervoor te zorgen dat op zaterdag 4 september rond 14.00 uur het Verslokaal op het Sintpietplein/Marktplein in Eefde feestelijk wordt geopend. Harmonie Concordia zal spelen, wethouder Henk van Zeijts zal de openingshandeling verrichten samen met de drie winnaars van de kleurwedstrijd. Iedereen is van harte welkom.

Bij het Verslokaal kan men terecht voor verse, lokale producten zoals zuivel, eieren, groenten, vlees en droogwaren als pasta’s, meel, noten etc. Het Verslokaal is een initiatief van Burgerboerderij de Patrijs uit Vorden. Deze reguliere melkveehouderij zal per 1 januari 2022 stap voor stap veranderen in een ecologisch en natuurinclusief kringloopbedrijf. Gezonde landbouwproducten, directe levering aan en betrokkenheid van burgers in de omgeving, een rijk, divers en mooi landschap, daar staat de Patrijs voor. Joanne Malotaux en Johannes Regelink zijn al meer dan een jaar onvermoeibaar bezig om alle zaken die komen kijken bij zo’n omvangrijke transitie te organiseren.Het traditionele familiebedrijf krijgt organisatorisch een heel nieuw jasje, zodat het een echte Burgerboerderij wordt.

Het eigendom van de boerderij wordt ondergebracht in een stichting. De financiering verloopt voor een deel via crowdfunding (cooperatie.depatrijs.eco). Het bedrijf zal naast koeien ook varkens en kippen houden en naast veevoer ook groenten en fruit verbouwen zodat de biologische kringloop gesloten wordt. De verzuiveling doet de Patrijs zelf. De logistiek is lokaal: vijf Verslokalen in een straal van maximaal 15 km rondom de boerderij (in Vorden, Zutphen, Eefde, Lochem en Ruurlo) verkopen de producten direct aan de klanten. Klanten kunnen via een app de gekochte producten doorgeven, een maand later wordt het bedrag van de rekening geschreven. Er is geen personeel, dus men kan er 24/7 terecht. 

De vrijwilligers ondersteunen dit omvangrijke initiatief en roepen iedereen op aan te sluiten. Dat kan op twee manieren, ten eerste door lid te worden Burgerboerderij de Patrijs (5 euro) zodat men met de app in de Verslokalen terecht kan en ten tweede door deelgenoot te worden door een certificaat (1000 euro) te kopen en zo de transitie mogelijk te maken. 

Geïnteresseerden zijn van harte welkom bij de opening van het Verslokaal in Eefde op zaterdag 4 september, of op de Deelgenotendag, op Burgerboerderij de Patrijs te Vorden op zaterdag 18 september vanaf 14.00 uur, met rondleidingen en uitleg over de certificaten. 


www.depatrijs.eco