Annemarieke met haar versierde fietsmand. Foto: Arjen Dieperink

Annemarieke met haar versierde fietsmand. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Postbode Annemarieke trekt veel bekijks

LOCHEM - In haar bezorgwijk is ze als postbode een bekend verschijnsel, vijf dagen in de week is Annemarieke met haar versierde fietsmand te aanschouwen.

Door Arjen Dieperink

Annemarieke wenst niet met haar achternaam in de Berkelbode te staan. "Diegenen die mij kennen, weten hoe ik heet. Verder ben ik gewoon Annemarieke van de post", is haar reactie. Al meer dan een decennia lang brengt zij de post weg. Haar fietsmand met post is opvallend versierd met knuffels. Annemarieke: "Het is de tweede fietsmand die ik versierd heb. De eerste was helaas op. Deze mand heb alweer zo'n acht tot negen jaar. Eerst had ik de mand volhangen met sleutelhangers en daarna ben ik overgestapt op knuffels."  Op de vraag of de fietsmand niet te zwaar wordt met al die knuffels, schiet de postbode in de lach. "Die knuffels wegen ten opzichte van de hoeveelheid post die ik in de mand heb liggen niets." 

Er gaat geen week voorbij of Annemarieke wordt tijdens haar postronde aangesproken over haar versierde mand. "Ik vind soms knuffels in de mand, die heeft iemand er dan ingelegd terwijl ik mijn postronde deed en de fiets gestald had.", laat zij weten. Toch bepaalt zij welke knuffels aan de mand bevestigd worden. "Ik had een keer van iemand knuffels gekregen die afschrikwekkend waren. Die bevestig ik niet. Kinderen vinden het leuk om de fietsmand te zien en je moet ze niet laten schrikken". Ook maakt ze weleens mee dat er geprobeerd is om knuffels van haar fietsmand te verwijderen. "Alle knuffels heb ik met tyraps bevestigd en sommigen ook extra met lijm vastgemaakt. Het is toch gek dat een knuffel van de fietsmand af wordt getrokken. Soms vind je zo'n knuffel in stukjes terug.".  De knuffels zijn niet tegen de weersomstandigheden beschermd, maar dat is voor haar geen probleem. "Als een knuffel niet meer goed is, vervang ik deze. Ook doe ik ze soms in de was. Je moet het wel mooi onderhouden", zo laat ze weten.

Ondertussen hangen er wel zestig verschillende knuffels aan de mand. "Ik heb nog wel plek over om er meer vast te maken." Annemarieke heeft een behoorlijke wijk bestaande uit Haverkamp, Graanweg, Maurtisweg, Frederik Hendriklaan, Amalia van Solmsplein, Francios Ballochilaan, Gerrit Naefflaan, Poorters Janlaan, Olijslagweg en de Burgemeester Leenstraat, waar haar knuffelmand vijf dagen in de week te zien is. "Deze fiets gebruik ik uitsluitend voor het bezorgen van de post. Mijn elektrische fiets staat thuis, die mag ik van mijn man niet versieren". Op de vraag wat haar lievelingsknuffel is reageert ze ad rem: "De olifant'.  Ondertussen stapt de postbode op de fiets, groet en fietst weg. Net zichtbaar is de bagagedrager, waar nog twee knuffels aan bevestigd zijn; de olifanten.