Coby Wiltink stopt per direct als fractievoorzitter van het CDA. Foto: gemeente Lochem
Coby Wiltink stopt per direct als fractievoorzitter van het CDA. Foto: gemeente Lochem

Geplaagd CDA Lochem ziet fractie imploderen

LOCHEM/ALMEN – De Lochemse afdeling van het CDA blijft niets aan ellende bespaard zo lijkt het. De raadsfractie loopt leeg. Na het recente vertrek van Erik Hoentjen gooit nu ook fractievoorzitter Coby Wiltink-Roeterdink de handdoek in de ring. En tot overmaat van ramp bedankt de beoogde opvolger van Hoentjen, Bart Ruiterkamp, voor de hem feitelijk al toegewezen raadszetel.

Door Henri Bruntink

Coby Wiltink vertrekt per direct uit de gemeenteraad. “Mijn lichaam zegt dat ik het niet meer moet doen”, zo zegt ze zelf. Ze is niet van plan om haar lidmaatschap van de partij op te zeggen, zoals Erik Hoentjen eerder wel deed. Hij stoort zich aan het landbouwbeleid van het landelijke CDA. Wiltink zegt: “Ik snap dat, maar ik vind ook dat in de partij, zowel landelijk als provinciaal, nog veel goede mensen rondlopen. Maar in onze afdeling is de sfeer al jaren onaangenaam en ik zie geen snelle oplossing. Er zijn echt twee kampen.”

Warme jas
Ze vervolgt: “Jammer vind ik het wel. Het raadswerk paste mij als een warme jas. Als het een baan zou zijn, zou ik er meteen op solliciteren. De samenwerking binnen de raad was ook steeds goed. En, we hebben er in deze periode maar liefst 35 moties en amendementen door gekregen. Dat is best iets om trots op te zijn en dat geeft aan dat we serieus worden genomen.”

Coby Wiltink vindt het woord ‘ruzie’, dat vaak wordt gebruikt voor de situatie in de partij, niet passend. “Als je een ruzie op inhoud niet kunt oplossen ben je heel kinderachtig. Maar hier gaat het om een ernstige vertrouwensbreuk en die is niet meer te lijmen”, aldus de Almense. 

Bart Ruiterkamp
Haar besluit komt als een verrassing . Ook voor Bart Ruiterkamp, een plaatsgenoot van Wiltink en een ervaren fractiemedewerker, kwam haar besluit uit de lucht vallen. Hij zette zijn handtekening voor de raadszetel in de veronderstelling dat hij samen met haar de rest van de rit zou uitzitten. “Het was duidelijk, we zouden het de komende zes maanden samen gaan doen. Als ik eerder had geweten dat Coby zou stoppen, had ik de zetel niet aanvaard. Alles is daardoor in een ander vaarwater terechtgekomen.”

Ruiterkamp is duidelijk niet trots op wat er is gebeurd. “Dit is een heel bijzondere situatie en ik ben niet over één nacht ijs gegaan. Want ik besef ook dat dit het aanzien van de gemeenteraad schaadt. Het is buitengewoon treurig”, zo luidt zijn reactie.

Onwerkbaar
Het is duidelijk dat Bart Ruiterkamp tot hetzelfde kamp behoort als Coby Wiltink. Ook hij wil dus niet samenwerken met Pieter Bas ter Maat, die ook namens de partij in de raad zit. De onderlinge vertrouwensbreuk is diep. “Die samenwerking is voor mij uitgesloten. Dat leidt tot een onwerkbare situatie en ik heb geen zin in dat gevecht, ook al duurt deze raadsperiode niet zo lang meer”, zegt Ruiterkamp.

Eenheid
Hij suggereert dat het bestuur nu kan gaan werken aan eenheid door op zoek te gaan naar mensen die wél met Ter Maat willen samenwerken. Dat kan overigens wel via de kandidatenlijst voor de verkiezingen van maart 2022 maar het bestuur heeft weinig invloed op wie de klus de komende maanden gaat afmaken. Hiervoor is de kandidatenlijst van 2018 leidend.

Raadsgriffier Peter de Boer noemt het een unicum dat een beoogd raadslid eerst de zetel aanvaardt en vervolgens nog voor de beëdiging zijn ontslag indient. Voor volgende week dinsdag staat de benoeming van Ruiterkamp op de raadsagenda. Het agendapunt omvat twee delen. 

Eerst moet de raad de geloofsbrieven van het nieuwe lid goedkeuren. Daarbij wordt onder meer gekeken of de nieuwkomer in de gemeente woont en geen (neven)functies vervuld die niet verenigbaar zijn met het raadswerk.

Ontslag
De Boer: “Dit moet dinsdag hoe dan ook gebeuren. Daarna is Ruiterkamp officieel toegelaten tot de raad. Het tweede deel van het agendapunt, de beëdiging, hoeft niet op hetzelfde moment. Het komt vaker voor dat dit later plaatsvindt omdat het betrokken raadslid niet aanwezig is wegens ziekte of vakantie. Als tussentijds het ontslag wordt ingediend is de beëdiging van de baan.” Ruiterkamp geeft aan dat hij dinsdag niet aanwezig zal zijn bij de raadsvergadering. “Dat zou een schertsvertoning worden”, zo zegt hij zelf.

Bart Ruiterkamp. Foto: CDA Lochem