Merel Luijendijk. Foto: PR
Merel Luijendijk. Foto: PR

Lezing ‘Het leven aan boord van een VOC-schip’ door Merel Luijendijk

Algemeen

LOCHEM - Op donderdagavond 7 oktober komt historica Merel Luijendijk naar de Bibliotheek Lochem. Zij geeft een lezing over het leven aan boord van een VOC-schip. 

Tijdens deze lezing zal Merel kort ingaan op de oprichting van de VOC, waarna ze het publiek meeneemt aan boord. Ze zal verhalen vertellen over ziektes, lijfstraffen en muiterij en over het personeel en hun avonturen - van soa’s tot straffen - aan boord van een schip. Het gaat over de vraag wat voor mannen zich eigenlijk aanmeldden voor een reisje met de VOC, waarom en hoe dit dan ging. Het waren namelijk vaak vrouwen die deze heren ronselden.

De oprichting van de VOC in 1602 betekende een enorme werkgelegenheid voor mannen uit heel Europa. Vanuit alle buurlanden kwam men af op de banen bij de VOC. De schepen die naar Indië voeren, waren dus voor een deel bezet door immigranten. Dit was niet zonder reden: het leven aan boord van een VOC-schip was aan het begin van de zeventiende eeuw geen pretje: van de driehonderd mannen die vanuit Amsterdam vertrokken, keerde slechts een derde terug. Scheurbuik, lijfstraffen en tropische ziekten zorgden voor het grootste deel van deze zeemansgraven. Mannen die betere mogelijkheden hadden, bleven dan ook thuis.

De lezing vindt plaats op donderdag 7 oktober van 20.00 tot 22.00 uur in de Bibliotheek Lochem, Dr. Rivestraat 3. Kaarten à 7,50 euro (leden) / 10 euro (niet-leden) zijn online te koop via www.graafschapbibiotheken.op-shop.nl