Terwijl Gerrit Harbers, links, en Wiet Burbach de spullen pakken, loop Habib Adli met de kopse kanten van een bed naar zijn huis. Foto: Arjen Dieperink

Terwijl Gerrit Harbers, links, en Wiet Burbach de spullen pakken, loop Habib Adli met de kopse kanten van een bed naar zijn huis. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Lions helpt veilig naar Lochem teruggekeerde Habib Adli

Algemeen

LOCHEM - Veel Afghaanse vluchtelingen hebben een veilig onderkomen kunnen vinden in Nederland. Een van hen is Habib Adli, die na een aantal jaren met niks terugkeerde maar Lochem, waar hij al eerder woonde.

Door Arjen Dieperink

Een auto met aanhanger staat geparkeerd in de hal aan de Hanzeweg 4, de plek waar de Lions Lochem-Berkelland West hun tweedehands goederen opslaan. Gerrit Harbers, president van de Lions-afdeling (”Zelf noem ik mij liever voorzitter”) is samen met Lions-lid Wiet Burbach druk bezig twee matrassen op de aanhanger te leggen. Ondertussen kijkt de Afghaan Habib Adli toe wat hij nog verder in zijn woning kan gebruiken. Hij maakte deel uit van de groep vluchtelingen die hals over kop moesten vluchten voor de Taliban.
Habib Adli woonde jaren geleden in Lochem maar was weer teruggekeerd naar zijn thuisland. Tot de Taliban terugkwam. “Wij kregen te horen dat we bij onze vlucht alleen een tas met een paar kilo aan persoonlijke spullen mochten meenemen. Dat waren dingen die voor ons waardevol zijn. Bij het vertrek uit Kabul werd ons meegedeeld dat wij de tas moesten inleveren en dat die later met het vliegtuig zou worden nagestuurd. Dit is niet gebeurd en wij hebben inmiddels vernomen dat alles is vernietigd. Dat doet ons pijn”, laat Adli weten terwijl hij nog meer spullen op de aanhanger laadt. Omdat hij vroeger in Lochem woonde kent hij de omgeving. Zijn moeder heeft een huurwoning waar hij met zijn vrouw en kinderen in kan trekken. Zelf heeft hij niets meer. Daarom mag hij door tussenkomst van Vluchtelingenwerk ‘winkelen’ bij de Lions.
Het idee om als Lions in tweedehands goederen te handelen en de opbrengst ten goede te laten komen aan hen die het nodig hebben is afkomstig van Huib Vreugdenhil. Tevreden kijkt Vreugdenhil toe hoe Habib Adli geholpen kan worden. “Heb je verder iets nodig, je bent er nu toch”, zegt hij tegen Habib..”Die tafel kan ik ook wel gebruiken” wijst Adli.
Voor Gerrit Harbers en Wiet Burbach wordt het drie keer met de aanhanger rijden naar Adli’s woning. Het gezin is er mee geholpen. Terwijl Gerrit en Wiet in hun Lions-hesje bij de woning de spullen uitladen wordt duidelijk wat de Lions-spreuk Lions is. Op het shirt staat ‘We serve’. Adli is er blij mee.