Pieter Heinstra bij de Gudulakerk waar de kaarsenceremonie zal plaatsvinden. Foto: Arjen Dieperink

Pieter Heinstra bij de Gudulakerk waar de kaarsenceremonie zal plaatsvinden. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Lochem staat met licht stil bij kanker

Algemeen

LOCHEM - Alles was zo goed in kannen en kruiken, de Samenloop voor Hoop in Lochem. Door de coronamaatregelen werd deze door het KWF afgeblazen. Toch zitten de organisatoren om een vuist tegen kanker te maken niet stil. Dat gebeurt ditmaal met licht op zondag 10 oktober om 19.30 uur in en rond de Gudulakerk. 

Door Arjen Dieperink

Woordvoerder Pieter Heinstra van Meeting4Life wil er wel iets over kwijt. “Iedereen heeft zelf of in zijn directe omgeving met kanker te maken. Kanker geeft lichamelijke en psychische effecten, bij de betrokkene maar ook bij de omgeving. Daarom is het belangrijk om er stil bij te staan.” De organisatie heeft met Peter een ervaringsdeskundige: hij verloor zijn vrouw aan de ziekte.
Heinstra schuift het programma over de tafel. Even is hij stil. “Voordat wij beginnen is er een kaarsenceremonie met kaarszakken waarop de naam van iemand met kanker of een spreuk, gedicht of een tekening kan worden gezet. Dat mag iedereen zelf weten. De kaarszakken worden voor vijf euro verkocht, de opbrengst komt ten goede aan KWF Kankerbestrijding.” Ze zijn verkrijgbaar bij de VVV in Lochem, Koeleman in Barchem, Langebaergh in Laren en Boekhandel Bechtle in Gorssel.
“Als organisatie zorgen wij ervoor dat bij binnenkomst in de Gudulakerk een waxinekaars in de kaarszak wordt gezet. De kaarsen worden aangestoken en buiten rondom de kerk neergezet. Aan het eind van het programma, wij denken ongeveer om kwart over acht als het goed donker is, gaan wij gezamenlijk een indrukwekkende ronde langs alle verlichte kaarszakken maken. Het programma wordt geopend door Peter Noordanus. Wethouder Robert Bosch zal namens de gemeente een toespraak houden.”
De organisatie heeft Michelle Arentz, ex-kankerpatiënte bereid gevonden haar verhaal te doen. “Het Lochems Mannenkoor zal zes liederen ten gehore brengen. Het begint met Andachtsjodler, gevolgd door Tears in Heaven en My Lord, What a Morning.” De afsluiting door Peter Noordanus verwacht de organisatie rond half negen  Met licht stilstaan bij kanker is gratis toegankelijk.