Contactloos kleding ruilen met ketting kledingruil in Lochem

LOCHEM - Waar de ketting kledingruil in Amsterdam Noord tijdens de eerste lockdown begon als lokaal coronaproof alternatief voor live kleding ruilen, is deze inmiddels uitgegroeid tot een landelijk succes. Sinds april is ook in Lochem een kledingruilketting actief, met zo’n dertig deelnemers. Er gaan ‘gewone’ maten rond en er is een speciale route voor XL tassen. De kernen Lochem en Barchem doen actief mee, maar er zijn ook mensen verder in het buitengebied. En ook in andere plaatsen bestaan ruilkettingen. Nieuwe deelnemers zijn altijd welkom. Meedoen met de ketting kledingruil, of er zelf eentje opzetten? Aanmelden kan via www.kettingkledingruil.nl.

Behalve dat het leuk is om iemand blij te maken met kleding die je niet meer draagt, is de kledingruilketting vooral ook een mooie bijdrage aan duurzaamheid. Naar schatting wordt er elke maand zo'n 2500 kilo kleding gered door de ruim tienduizend deelnemers in Nederland. Want er rouleren ruim duizend tassen met een gemiddeld gewicht van circa 5 kilo, en elke twee maanden is de inhoud van de tas ververst. 

Door gemiddeld 1 kledingstuk per maand te ruilen in plaats van nieuwe kleding te kopen, wordt er naar schatting 40 miljoen liter water bespaard. Daarnaast scheelt het CO2-uitstoot, chemicaliën en pesticiden. 

Hoe werkt het
Het idee is simpel: met kleding gevulde (grote) tassen leggen een route af langs alle deelnemers in een bepaalde stad(sdeel) of dorp. Wie de tas thuis ontvangt, haalt eruit wat men mooi vindt en stopt iets terug dat nog in goede staat is, maar klaar is voor een nieuwe eigenaar. Daarna brengt men de tas naar de volgende buurtgenoot op de lijst.

Deelnemers kennen elkaar lang niet allemaal, dus het bevordert ook nog eens het sociale contact.

Kijk voor meer informatie op de website. 


www.kettingkledingruil.nl