De dames van team 'Tsja', Miranda, Dorien en Evelien, wonnen de finale. Foto: PR

De dames van team 'Tsja', Miranda, Dorien en Evelien, wonnen de finale. Foto: PR

Strijd tijdens Kubb-toernooi Pleinvrees

GORSSEL - Zondagmorgen 19 september. Het zonnetje laat zich voorzichtig zien als Kubb-club 'Pleinvrees' zich meldt om de laatste voorbereidingen te treffen voor de 4e editie van het jaarlijkse Kubb-toernooi. Om half 11 treffen bijna 80 enthousiaste deelnemers elkaar op het Acaciaplein. Klaar om de sportieve strijd aan te gaan met als doel de wisselbeker, die een jaar lang in bezit is geweest van team 'The Moon', in de wacht te slepen. De teams werden door middel van loting, in poules verdeeld.

Nog even kort over Kubb: Voor het spelen van Kubb heb je een Kubbspel nodig. Dit bestaat uit een koning kubb, 10 houtblokken (de kubbs), 6 werpstokken en 6 veldstokken voor de markering van het veld. Kubb kan gespeeld worden met twee of meer spelers. Het doel van Kubb is om de koning kubb om te gooien. Het team dat de koning als eerste omgooit, wint. Er mag pas op de koning gegooid worden, als een team alle kubbs op de speelhelft van de tegenpartij, omgegooid heeft. Ook moet dit team nog een of meerdere werpstokken over hebben. Mocht een team de koning omgooien voordat alle kubbs zijn omgegooid, dan is het spel direct voorbij en wint het andere team.

De strijd
De 20 teams, bestaande uit 3 tot 6 personen, verspreidden zich over het plein naar hun eigen teamtafel. Het startschot klinkt en de strijd barst los. Er wordt per wedstrijd een kwartier gespeeld en nadat alle teams uit de poule tegen elkaar hebben gestreden, is het tijd voor een hapje en drankje.

Terwijl iedereen zich tegoed doet aan het buffet, dat weer voortreffelijk is verzorgd door eetcafĂ© 'De Hoek', worden de punten opgeteld en de winnaars van de poules bekend gemaakt. In de stralende zon, met een drankje in de hand, werden de laatste 4 teams aangemoedigd. 

De teams 'The Moon' en 'Zooitje ongeregeld' lukten het niet om de finale te bereiken. Deze strijd werd uitgevochten door de heren van team 'Vrijheid Blijheid' (carnavalsvereniging De Gorsselnarren) en de dames van team 'Tsja'. Het werd een spannende finale die uiteindelijk werd gewonnen door de dames Miranda, Dorien en Evelien.

De einduitslag: 1. Tsja, 2. Vrijheid Blijheid, 3. The Moon en 4. Zooitje ongeregeld.  Er is sportief gestreden en ook de toeschouwers hebben genoten. De organisatie wil iedereen bedanken voor de gezelligheid en met name EetcafĂ© "De Hoek, de vrijwilligers achter de bar en Aarnink kunststof kozijnen voor hun inzet en geleverde materialen.

Het volgend kubb-toernooi staat alweer op de agenda. Deze zal plaatsvinden op 18 september 2022.