Een unieke verzameling van strijkijzers door de eeuwen heen. Foto: PR

Een unieke verzameling van strijkijzers door de eeuwen heen. Foto: PR

Tentoonstelling Striek te kiek

MARKELO - In Museum Eungs Schöppe in Markelo is in de maand oktober de tentoonstelling ‘Striek te kiek” te zien van Agnes te Riele uit Laren. Een unieke verzameling van strijkijzers door de eeuwen heen.

Vroeger waren het massieve stalen bouten, die steeds tussendoor op de kachel verwarmd moesten worden. Of er waren strijkijzers van gietijzer waarin een heet gemaakte steen, gloeiende houtskolen, smeulend veen of ingebouwde spiritus brandde om het langdurig warm te kunnen houden. In de zestiger jaren van de vorige eeuw werden de strijkbouten op een gastoestel verwarmd. 

Een diversiteit van modellen en type strijkbouten, uit de 17e, 18e,19e en 20e eeuw zijn in deze tentoonstelling te zien.
Uit de 17e eeuw zijn bijzondere strijkglazen te zien en de nog veel oudere strijkstenen van marmer of terracotta, welke niet eens warm werden gemaakt. Met een lang en smal ijzer werden pofmouwen en korsetten in vorm gebracht en met een staaf werden plooien één voor één in vorm gebracht.

Openingstijden
De tentoonstelling is tot en met 24 oktober te zien. Op vrijdag tot en met zondag van 13.30 tot 16.30 uur (toegang via het museum). Van maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 14.00 uur (toegang via het Infocentrum).


www.eungsschoppe.nl