Afbeelding

Adriana Johanna Wilhelmina Bieruma Oosting

Jeanne Bieruma Oosting woonde eigenlijk in Amsterdam, maar rond Pasen haalde tuinman Hendrik Simmelink haar daar met de auto op en verbleef zij op haar Almense buitenhuis het Elger. Dat ze haar rust zocht in de Achterhoek kwam waarschijnlijk door haar jeugd.

Jeanne Oosting stamde uit een voornaam Fries geslacht. Toen in 1907 in Lochem de Cloese vrij kwam na het overlijden van het echtpaar Sickesz kochten haar ouders dat landgoed en Jeanne woonde daar van haar negende tot haar en negentiende. De schoolkinderen in Lochem zullen haar niet hebben gekend, want ze kreeg les aan huis. Niet alleen in taal en rekenen, maar ook in muziek en – later – schilderen. 

Ondanks blijvende weerstand van haar vader richtte Jeanne zich steeds meer op een leven als kunstenaar. Ze nam les bij diverse schilders en grafici en aan diverse scholen en academies. Als zelfstandig kunstenaar sloot ze zich rond 1925 aan bij verenigingen als Pulchri Studio in Den Haag en De Onafhankelijken in Amsterdam. 

Mede op aandringen van beeldhouwster Charlotte van Pallandt besloot Jeanne haar geluk in Parijs te zoeken. Elf jaar lang, van 1929 tot 1940, woonde en werkte ze daar. Zonder steun van haar familie kon ze zich toch net voldoende onderhouden door verkoop van haar litho's.

Kort voor het uitbreken van de oorlog keerde Jeanne terug naar Nederland en ging in Amsterdam op dezelfde actieve manier door met haar kunstenaarschap. Op bijeenkomsten en in bladen gaf zij onomwonden, maar respectvol haar mening. Naast vrije kunst maakte zij veel, vooral grafisch, werk in opdracht. Voorbeeld daarvan is haar serie kinderpostzegels van Nederlandse klederdrachten.

Met de erfenis van haar ouders kocht zij in 1955 villa Het Elger in Almen. In dit zomerverblijf ontving ze vrienden als Adriaan Roland Holst, Charlotte van Pallandt en Kees Verwey. Ze kwam in contact met Joop Sjollema en Henriëtte Polak en daaruit ontstond het Zutphense Henriëtte Polak Museum voor moderne figuratieve kunst, waaronder het werk van Jeanne.

Jeanne Bieruma Oosting exposeerde en werkte door tot op hoge leeftijd en ontwierp onder meer een prachtig glas-in-lood raam voor de Almense kerk. Gedurende haar laatste jaren woonde ze permanent op het Elger. Zij stierf er op 14 juli 1994, 96 jaar oud. Zoals zij uitdrukkelijk had gewild bracht de plaatselijke verhuizer Jan van de Straat haar naar haar laatste rustplaats.