Lezing door kleurhistoricus Monica
Rotgans

GORSSEL - Op donderdag 21 oktober is Monica Rotgans gastspreker bij de Gorsselse Kunstkring. De stelling is; zonder materie geen kunst, zonder pigment geen kleur, en zonder lijm geen verf. En wat is verf?

Het blijft bijzonder dat we door verf, met een groep geselecteerde en georganiseerde kleuren, contact kunnen leggen met mensen en culturen die honderden of zelfs duizenden jaren terug gaan. Mooi om te realiseren hoe vaak door schilders kleurencombinaties gekozen zijn om een verhaal te vertellen, en hoeveel paletten er sinds de prehistorie gevuld en weer schoongemaakt zijn. Wat zijn de oudste verven en waarvan werden ze gemaakt. Hoe werd er mee gewerkt en wat zijn de verschillen met nu en toen? Hoe overleven kleuren en wanneer verdwijnen ze? Na deze lezing zal men met totaal andere ogen schilderkunst bekijken.
Monica Rotgans (1951) is beeldend kunstenaar en initiator van het Project7Colours.  Rotgans heeft de 7-jarige vakopleiding aan de oorspronkelijke Rijksacademie gevolgd, in de disciplines schilderkunst, monumentale-, en glaskunst. Schilderkunst vormt sinds haar afstuderen aan de Rijksacademie, de hoofdmoot van Monica’s beeldende werk.

De lezing vindt plaats bij Residentie de Roskam, Hoofdstraat 26 te Gorssel. Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Jongeren onder de 18 jaar gratis toegang. Ook niet-leden zijn welkom. Zij betalen per lezing 10 euro contant aan de zaal. Aanmelden niet nodig. Voor toegang is uw QR-code en identiteitsbewijs vereist zolang deze corona-regel van de Rijksoverheid geldt.