Lezing Arnold Pilon over Bhutan

LOCHEM - Op dinsdagochtend 26 oktober komt Arnold Pilon, die vele malen in Bhutan is geweest, bij Vrouwennetwerk Lochem een lezing geven over dit bijzondere, in de Himalaya gelegen koninkrijk. Natuurlijk vergezeld van talrijke beelden van de overweldigende natuur met op de hoogste passen wapperende gebedsvlaggen en indrukwekkende tempels. Zowel de overheid als de bewoners tonen veel respect voor de natuur en de eigen cultuur.

Bhutan is het enige land ter wereld dat een Minister van Geluk kent. De kleine, boeddhistische natie, gelegen tussen China en India, bindt ook als enige meer CO2 dan er wordt uitgestoten. Er is dan ook vrijwel geen industrie. Bhutan telt nog geen miljoen mensen; ruim een kwart van hen moet, volgens de Verenigde Naties, van minder dan 1,25 Amerikaanse dollar per dag leven. Ruim 90% is voor zijn levensonderhoud afhankelijk van de landbouw. Ook is er bosbouw en huisnijverheid. Om massatoerisme te voorkomen wordt de prijs van een reis naar Bhutan voor toeristen kunstmatig hooggehouden en is er een maximum gesteld aan het aantal reizigers dat per jaar wordt toegelaten. Een uniek land, kortom, waar boogschieten de nationale sport is en dat een nationaal voetbalelftal heeft dat op de voorlaatste plaats op de wereldranglijst staat. Een land ook, waar geluk belangrijker is dan de economie.

De bijeenkomst duurt van 10 tot 12 uur, vindt plaats in de foyer van de Lochemse Schouwburg en is bedoeld voor leden van Koninklijke NVVH-Vrouwennetwerk. Kennismaken met de vele activiteiten van het Vrouwennetwerk? Iedereen is van harte welkom na vooraf aanmelden via secr-lochem@nvvh.nl. Bij binnenkomst wordt gevraagd naar de QR-code.