Het aardewerk is in Zuid-Afrika gemaakt . Foto: PR

Het aardewerk is in Zuid-Afrika gemaakt . Foto: PR

Wereldwinkel Lochem wil Melela4Children ondersteunen met een donatie

LOCHEM - Wereldwinkel Lochem wil Melela4Children ondersteunen met een donatie. Koop prachtig aardewerk en steun een mooi project.

Wat is Melela4Children?
Melela4Children (M4C) is een non-profit organisatie die sinds 2016 werkt aan de verbetering van het onderwijs van leerlingen met een arme, achtergestelde woonsituatie in Zuid-Afrika. Door onderwijskundige en sociale programma’s wil M4C een goede omgeving creëren die de kinderen in staat stelt om -ondanks de slechte situatie waarin ze verblijven- zichzelf te leren kennen en waarderen en vaardigheden te ontwikkelen. Door de Covid-pandemie is de hulpvraag naar schoolspullen, voedselpakketten en hygiëne producten alleen maar groter geworden, ook omdat vele ouders werkloos zijn geworden.

M4C biedt onderwijskundige ondersteuning aan twee basisscholen in Cape Town, voor de groepen 6,7 en 8. Studenten/vrijwilligers geven les aan zeshonderd kinderen. Hun missie is om leerlingen zelfvertrouwen te geven. Ze bouwen aan vier pilaren om dit doel te bereiken: 

1. ouders erbij betrekken (bv. sollicitatietraining geven aan ouders, maaltijden te laten bereiden, scholing aanbieden);
2. de leefomstandigheden verbeteren (beveiliging rond de school, 1 gratis maaltijd per dag);
3.ondersteuning van leraren en vrijwilligers (aanbieden bijscholing, netwerken opzetten);
4. Zij hanteren 3 x C: dit staat voor bouwen en werken aan: confidence (vertrouwen), capable (in staat zijn om), creative (beeldend). Dit gebeurt tijdens extra activiteiten op zaterdagen. Dit kunnen lessen, trainingen zijn, excursies of (feestelijke) certificaatuitreikingen.

Hoe wil de Wereldwinkel deze donatie realiseren?
Door prachtig aardewerk te verkopen en 10% van de verkoopprijs van de producten in een apart fonds te stoppen. Dit aardewerk is in Zuid-Afrika gemaakt door medewerkers van Kapula-Intshiba (KI).  Iets meer dan vijf jaar geleden zijn ze begonnen met het keramiek met Afrikaanse afbeeldingen. Een groot deel van de KI focus is gericht op het creëren van duurzame werkgelegenheid in de kleine agrarische gemeenschap Bredasdorp, waar het niet gemakkelijk is werk te vinden. Negentig procent van de werknemers is vrouw, en meer dan de helft van hen werkt er langer dan tien jaar. Wereldwinkel Lochem koopt producten in via Siyabonga.

Siyabonga, in 2005 opgericht door Fred Koorn, houdt zich bezig met de import van artikelen uit Zuid-Afrika. Vrijwel alle producten komen uit werkgelegenheidsprojecten op het platteland. Fred heeft de Wereldwinkel Lochem dit project aangereikt. Siyabonga betekent letterlijk 'wij danken u' in de Zulutaal. De Wereldwinkel hoopt dat ze een mooi bedrag naar Melela4Children kunnen overmaken.


Wereldwinkel Lochem

Walderstraat 17

wereldwinkel-lochem.nl


Het aardewerk is in Zuid-Afrika gemaakt. Foto: PR