Afbeelding

Spaarbank Lochem

Geen internet, trein, auto of fiets betekende in de 18de en 19de eeuw niet dat er geen onderling verkeer was. Dat was er wel degelijk en niet alleen handels- en briefverkeer, maar ook bestuurlijk verkeer, tussen bijvoorbeeld Lochem en Zutphen.

Lochem was er al vroeg bij. Hoewel hier toen nog geen afdeling van het Nut was besloot de gemeente in 1819 zelf zo'n spaarbank op te richten. Als eerste directeuren werden door het stadsbestuur een aantal heren benoemd 'uit de vermogendste klasse en die voor kundige, eerlijke en brave lieden bekend staan'. In de praktijk schurkten zij allen dicht tegen het gemeentebestuur aan. Datzelfde kan gezegd worden over degenen die in 1831 alsnog een afdeling Lochem van het Nut oprichtten. Het zou heel makkelijk zijn om hiervoor negatieve termen als 'kliek' of 'kartel' te gebruiken, maar wie terugkijkt op wat deze en andere 'eerlijke en brave lieden' voor Lochem tot stand hebben gebracht kan daar alleen maar respect en bewondering voor hebben. 

De eerste jaren van zijn bestaan waren de spaarbank en zijn kapitaal nog in opbouw. Een eigen gebouw had de spaarbank lange tijd niet. Eenmaal per week hield de thesaurier zitting op het stadhuis en later bij hemzelf aan huis. In 1881 kreeg de spaarbank een eigen gebouw in het oude rechthuis aan de Bierstraat 2; de steeg ernaast werd Spaarbanksteeg. 

Vanaf 1884 werd het de Spaarbank toegestaan om projecten van openbaar nut en weldadigheid te financieren. En daarmee werd het kringetje Gemeente, Spaarbank, Nut van het Algemeen en Sociëteit hechter en effectiever dan voorheen. De Spaarbank financierde nieuwe, door 't Nut of vanuit de Sociëteit voorgestelde, ontwikkelingen, maar de daarvoor nodige lening of subsidie moest wel worden goedgekeurd door de gemeenteraad. En daarin zaten dan weer bestuursleden van 't Nut en leden van de Sociëteit. 

Een blijk van die vervlechting was bijvoorbeeld het gezamenlijke initiatief vanuit Spaarbank en Nut tot oprichting van een Volkshuis, dat in 1892 verrees aan de Dokter Rivestraat en dat onder andere de spaarbank en een bibliotheek huisvestte.

In 1953 werd de eerste steen gelegd voor een nieuw gebouw van de Spaarbank Lochem aan de Dr Rivestraat. Al snel werd de bank opgenomen in verschillende samenwerkingen en fusies van de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw. Via Bondsspaarbank werd het SNS-bank. En via Oosterwal werd het Molenstraat.