Sterrenwacht Phoenix Lochem viert Nacht van de Nacht

Sterrenwacht viert Nacht van de Nacht

LOCHEM - Zaterdag 30 oktober viert Sterrenwacht Phoenix Lochem de Nacht van de Nacht op diverse locaties. Aanvang 20 uur. De bedoeling is dat heel Nederland zo veel mogelijk wordt verduisterd om aandacht te vragen voor ruimte voor de natuur. Het is dan een mooie gelegenheid om bij helder weer de sterrenhemel te bewonderen. In het observatorium van de Sterrenwacht en in de vrije natuur op de Gorsselse heide (in samenwerking met IVN Zutphen) staan mensen klaar om belangstellenden meer te vertellen over de sterrenhemel.

Op het avondprogramma op de sterrenwacht staat een lezing: Scherpe beelden vanaf het aardoppervlak. De lezing wordt gegeven door medewerker van de sterrenwacht Piet Bastiaansen.
De Hubble ruimtetelescoop maakt prachtig scherpe beelden. Hij is daarvoor in een baan buiten de storende aardatmosfeer gebracht. In deze lezing wordt uitgelegd hoe astronomen dezelfde scherpte halen met telescopen vanaf de grond. Hiermee wordt het mogelijk telescopen te realiseren die wel 10x zo groot zijn, waarmee baanbrekend onderzoek mogelijk wordt aan zwakke objecten ver weg in het heelal.

Verder bezoeken belangstellenden het binnenplanetarium waar ze de actuele sterrenhemel van het moment kunnen projecten. Bij helder weer gaan aanwezigen naar het observatorium en bekijken zij de hemelse objecten door de telescoop.

Wie er bij wil zijn, moet zich vooraf aanmelden via de site. Er is plek voor maximaal 50 personen. De geldende coronamaatregelen worden gehanteerd. Men moet een geldig coronatoegangsbewijs en identiteitsbewijs kunnen laten zien. 


www.sterrenwachtphoenix.nl