Jan Brokken. Foto: Jelmer de Haas
Jan Brokken. Foto: Jelmer de Haas

De tuinen van Buitenzorg: concertlezing door Jan Brokken en Tobias Borsboom

LOCHEM - Auteur Jan Brokken geeft samen met pianist Tobias Borsboom een concertlezing over zijn boek De tuinen van Buitenzorg. Brokken leest passages voor uit het boek en Borsboom speelt delen uit de Java Suite van Leopold Godowsky en Lyrische Stukken uit de Soenda Archipel van de Indische componist Paul Seelig.

Als Jan Brokken op de radio De tuinen van Buitenzorg van Leopold Godowsky hoort, herinnert hij zich de brieven die zijn moeder vanuit Java en Celebes aan haar in Nederland achtergebleven zus schreef. Het is het begin van een speurtocht, naar zijn moeder voor ze zijn moeder werd, een vrouw van 23 die met een gretige nieuwsgierigheid de Javanen, Makassaren, Boeginezen en Toradja’s tegemoet treedt en hun talen leert spreken, lezen en schrijven. Een vrouw die grote tegenslagen te verwerken krijgt, maar geen moment haar respect voor de Indische volken en hun cultuur verliest, tot de oorlog haar dwingt het hoofd te buigen. Tegelijkertijd beschrijft Brokken hoe Leopold Godowsky met hulp van de Indische componist Paul Seelig tot zijn meesterwerk de Java Suite kwam. 

De concertlezing vindt plaats op maandag 8 november, aanvang 20.00 uur in de foyer van de Schouwburg Lochem. Iedereen vanaf 13 jaar moet bij binnenkomst een coronabewijs (QR-code op papier of digitaal) en een geldig identiteitsbewijs tonen. Tijdens de lezing is er een korte pauze voor het signeren van boeken. Boekhandel Lovink is aanwezig met een boekenstand. Het einde van de lezing is om ongeveer 21.45 uur.

Kaarten à 10 euro (leden) / 12,50 euro (niet-leden) zijn online verkrijgbaar via www.graafschapbibliotheken.op-shop.nl. Aan de zaal geen kaartverkoop.