Graafschap bibliotheken en Bibliotheek Brummen|Voorst willen samen verder

LOCHEM/ZUTPHEN - Het antwoord op de (digitale) ontwikkelingen in de samenleving houdt in dat bibliotheken wendbaar moeten zijn en samenwerking in de sector moeten zoeken om continu te kunnen blijven vernieuwen. Graafschap bibliotheken (met vestigingen in Lochem, Gorssel, Warnsveld en Zutphen) en Bibliotheek Brummen|Voorst (met vestigingen in Brummen, Eerbeek en Twello) werken al samen en zien mogelijkheden om vernieuwend en wendbaar te blijven door zich te oriënteren op een fusie.

De behoeften en ook het gedrag van inwoners veranderen in een steeds hoger tempo. Het is voor bibliotheken geen nieuws dat de belangrijkste oorzaak hiervan ligt in de technologische en digitale ontwikkelingen, de toegenomen kennis en bredere spreiding hiervan in de samenleving. Nu al is merkbaar dat nieuwe technologieën ons dagelijks leven, ons werk en onze ervaringen beïnvloeden. Terwijl overheden verder gaan met digitaliseren, blijkt dat niet iedere inwoner daarmee om kan gaan. De Bibliotheek speelt dan een belangrijke rol en biedt concreet hulp en ondersteuning aan inwoners. Denk bijvoorbeeld aan de ondersteuning bij het aanmaken van de coronacheck en cursussen waarbij inwoners zelf leren omgaan met de computer en het internet. Bibliotheken zijn mede door dit soort ontwikkelingen bezig met het maken van een omslag. Van ‘een plek waar je vooral komt om boeken te lenen’ naar ‘een platformbibliotheek met naast boeken een brede programmering voor en door mensen uit de samenleving.’ Het aangaan van deze toekomstige uitdagingen lukt alleen door samenwerking binnen en buiten de branche met andere organisaties. 

De bestuurders van de beide bibliotheekorganisaties merken dat ze feitelijk te weinig volume hebben om grote veranderingen afzonderlijk door te voeren. Er wordt aangelopen tegen een grens als het gaat om de benodigde capaciteit en innovatiemogelijkheden. Samengaan vergroot de armslag op deze punten en biedt meer mogelijkheden op het gebied van innovatie, continuïteit en kwaliteit. De bestuurders kwamen als meest passende en doeltreffende oplossing op een fusie uit. In de eerste verkennende gesprekken werd hierop binnen beide organisaties positief gereageerd. Ze hebben veel raakvlakken en hetzelfde gedachtegoed. Ze willen een Bibliotheek zijn ‘voor, door en van iedereen.’ 

Mogelijk vragen leden en inwoners zich af of deze plannen bepaalde wijzigingen met zich meebrengen. Beide bibliotheken hebben uitgesproken dat het lokale gezicht, de bereikbaarheid en betrokkenheid niet wijzigen. Voor leden en inwoners blijft de bibliotheek de vertrouwde plek. Maar met de wetenschap dat ze een daadkrachtiger organisatie worden, kunnen de bibliotheken juist betere programma’s en meer professionaliteit bieden. Een win-winsituatie voor alle inwoners en leden in de betrokken gemeenten.

Vragen VVV Lochem
De VVD-fractie in de Lochemse gemeenteraad heeft schriftelijke vragen gesteld over de fusieplannen. De liberalen werden afgelopen zaterdag verrast door een brief van de directeur van de Graafschap Bibliotheken. In de brief stond dat de raad geïnformeerd diende te worden omdat de pers al lucht had gekregen van de fusieplannen. Op 4 oktober zaten de gemeenteraad en de Graafschap Bibliotheken nog om tafel. Toen viel er geen woord over de fusieplannen. De vragen die de fractie beantwoord wil zien betreffen het moment waarop het college weet kreeg van de plannen en wanneer dit met de raad zou zijn gedeeld als er niet naar de pers was gelekt.

Verder wil de VVD inzicht in de kosten en maatschappelijke opbrengst van taken die de gemeente bij de bibliotheken heeft neergelegd. Ook de kosten per inwoner van alle bij de fusie betrokken gemeenten moeten wat de liberalen betreft op tafel komen, net als de consequenties voor de inwoners van de gemeente Lochem.