De vaste crossbouwer en ‘kartrekker’ Hendrik Jan Arendsen Raedt tekent al vijftien jaar voor het ontwerp en realisatie van de cross. Foto: Jan Hendriksen

De vaste crossbouwer en ‘kartrekker’ Hendrik Jan Arendsen Raedt tekent al vijftien jaar voor het ontwerp en realisatie van de cross. Foto: Jan Hendriksen

Eventing Barchem onder perfecte omstandigheden verreden

BARCHEM – Gelukkig verbeterde het weer zaterdag zodanig dat zondag alsnog de Eventing Barchem op de tweede wedstrijddag van start kon gaan. Vrijdagmiddag moest de organiserende Ruitersportvereniging (RSV) Barchem in samenspraak met parcoursbouwer Hendrik Jan Arendsen Raedt en een afgevaardigde van de federatie namelijk besluiten om de dressuurproeven, springwedstrijden en de cross-country voor de zaterdag af te gelasten. Door de vele regen van vrijdag en de dagen daarvoor was het met de drassige bodemgesteldheid onverantwoord om de paarden en pony’s van start te laten gaan op de terreinen aan de Brinkerinkweg.

Door Jan Hendriksen 

Met de nodige improvisatie konden zondag alsnog maar liefst een kleine tweehonderd deelnemers van start gaan op de eventing, die vorig jaar moest worden geschrapt vanwege de coronasituatie. “Gelukkig zijn alle werkzaamheden van onze tientallen vrijwilligers met de inrichting van de terreinen en de bouw van de hindernissen niet voor niets geweest”, aldus een opgeluchte Eva Tinneveld, zondagmiddag in de tent waar het secretariaat van de Eventing Barchem was gevestigd. Doordat het zaterdag droog bleef en de bodem zondag voldoende was opgedroogd, konden de ruiters en amazones bij zowel de paarden als de pony’s in de diverse klassen alsnog van start gaan. En onder prachtige weersomstandigheden.
Bij de paarden in de klasse L ring 7 was er plaatselijk succes voor de negentienjarige Amy Roekevisch uit Barchem met haar paard Wittgenstein. Ze werd, achter winnaar Yvet Nijhof van De Pasruiters uit Neede, tweede. Amy Roekevisch werd enkele weken geleden in Neede nog Gelders kampioen klasse L Eventing. Naast Wittgenstein beschikt de Barchemse nog over een tweede paard waarmee ze rijdt: Manolito. Daarnaast rijdt Amy tijdens het groene seizoen nog op twee springpaarden die in eigendom zijn van Barchemer Henk Harkink. “Het was vandaag een prachtige ervaring om op de thuisbasis te rijden met al dat publiek”, vertelde Roekevisch, na de prijsuitreiking die dit jaar door Bert Dinkelman werd verzorgd. Op het 2370 lange crosscountry parcours koos zij eenmaal voor een alternatieve route bij een van de hindernissen. Ook voor deze editie had parcoursbouwer Hendrik Jan Arendsen Raedt uit Barchem samen met vele vrijwilligers weer zijn best gedaan om er een uitdagende cross-country neer te zetten.

Veiligheid
De vaste crossbouwer en ‘kartrekker’ Arendsen Raedt tekent al vijftien jaar voor het ontwerp en realisatie van de cross. De veiligheid voor paard en pony staat daarbij voorop. De bouwstijl van de hindernissen is ook nog eens onderscheidend door de creatieve vormgeving en kleurstelling en is elk jaar weer anders. Voor het publiek dus extra aantrekkelijk. ‘Barchem’ staat dan ook bekend als een technische cross en eerlijk voor het paard/pony. Het rijden van een ‘alternatief’ is altijd mogelijk. Paardensporters uit heel Nederland waren zondag dan ook naar Barchem afgereisd. Evenals het publiek dat in groten getale de wedstrijden aanschouwde.  

Uitslagen
Naast Amy Roekevisch was er nog meer Barchems succes: Danique Weernink van Ruitersportvereniging Barchem werd derde in de klasse B paarden Net buiten de prijzen vielen Lotte Elferink (6e) en Marjan Ruiterkamp (7e) uitkomend voor eveneens Ruitersportvereniging Barchem, in de klasse B paarden. Marte Mulder van Rijvereniging Ruurlo werd tweede in de klasse B paarden Voor alle uitslagen kan men kijken op de website en Facebook-pagina van Eventing Barchem.


Het parcours van de vaste crossbouwer en ‘kartrekker’ Hendrik Jan Arendsen Raedt kent vele prachtige passages. Foto: PR