Halte Greutink van lijn 56 aan de Zutphenseweg in Lochem. Foto: Henri Bruntink

Halte Greutink van lijn 56 aan de Zutphenseweg in Lochem. Foto: Henri Bruntink

Buslijn 56: Mening consumentenclubs en groeiend verzet

REGIO - ROCOV Gelderland is de koepel van consumentenorganisaties in het openbaar vervoer. Deze organisatie wordt om advies gevraagd bij gewijzigde vervoerplannen. De wijzigingen die Arriva wil doorvoeren rond Lochem kregen een positief advies. Voor ROCOV is een goede aansluiting op treinen doorslaggevend, zo blijkt uit de antwoorden op vragen. De organisatie beoordeelt de door Arriva aangedragen argumenten en feiten als 'zeer betrouwbaar'.

Door Henri Bruntink

Hieronder staan de letterlijke vragen (cursief) van de redactie en antwoorden van ROCOV:
- Begrijpt u het ongenoegen dat in Lochem is ontstaan over het wegvallen van een belangrijke rechtstreekse verbinding met Deventer? Alle geboden alternatieven zijn omslachtig en zorgen voor langere reistijden.
Antwoord ROCOV: 'Ja, dat begrijpen wij. Vooral het overstappen is vervelend alsook de langere route en daarmee de hogere kosten voor het vervoer.

Cijfers
- Vindt u het niet vreemd dat cijfers uit een coronajaar worden gebruikt om aan te tonen dat het reizigersaantal op de lijn is teruggelopen?
Antwoord ROCOV: Ja, maar die cijfers zijn voor ons advies niet doorslaggevend. Een goed lopende lijn die met 17% in gebruik daalt is voor het ROCOV geen argument om het opheffen van die lijn te accepteren en te laten vervangen door een nieuwe lijn 58 die dan ook nog een langere route aflegt. Ons advies is het antwoord van het ROCOV op uw volgende vraag:

Argumenten
- Heeft u de door Arriva aangedragen argumenten en cijfers voor opheffing van lijn 56 gecontroleerd op juistheid?
Antwoord ROCOV: Ons antwoord is gebaseerd op de tekst uit uw mail: 'Hier maken veel forenzen en studenten gebruik van. Veel Lochemers werken in Apeldoorn en zijn gewend met de bus naar Deventer te reizen en daar de trein naar Apeldoorn te pakken. Arriva lijkt in het Vervoersplan 2022 geheel voorbij te gaan aan deze groep reizigers.'

Antwoord: Juist voor hen is het belangrijk dat zij op tijd in Deventer aankomen om de aansluitingen op de trein daadwerkelijk te hebben. Die aansluitingen kan Arriva steeds minder garanderen, terwijl ze voor goed OV heel essentieel zijn. In de toekomst zullen de tijdige aansluitingen op het station in Deventer nog slechter worden, gelet op de plannen die men heeft om het verkeer steeds veiliger te maken door snelheidsremmende maatregelen. Zie daarvoor de afbeelding die Arriva aan haar adviesaanvraag heeft toegevoegd. 

Aansluiting essentieel
Antwoord (vervolg): Voor het ROCOV (en de reiziger!) zijn de aansluitingen op de trein essentieel. Wij nemen per definitie aan dat Arriva deze gegevens heeft gekregen van de diverse overheden. Dat hebben wij als ROCOV niet gecontroleerd, maar het contact dat wij hebben met Arriva achten wij zeer betrouwbaar.

Vervolg antwoord ROCOV: Lijn 58 is de nieuwe lijn van Borculo via Lochem en Almen naar Zutphen. Arriva heeft geen aanduidingen gekregen dat hier ook maatregelen worden genomen om het verkeer in snelheid te verminderen en blijft dat in de toekomst in de gaten houden. Lijn 52 in Lochem rijdt van het station Lochem via het centrum naar Laren (2x p/u). De nieuwe lijn 57 rijdt van Laren naar Deventer (1x p/u), waarmee feitelijk de route van lijn 56 nog steeds aanwezig is. Alleen hebben reizigers die via lijn 58 (eventueel met de trein) reizen wél een zeer goede garantie op tijdig aankomen in Deventer en die van de oude lijn 56 niet. (Einde citaten vraag en antwoord.)

Organisatie
ROCOV staat voor Regionaal Overleg Consumentenorganisaties Openbaar Vervoer. In het ROCOV Gelderland zijn vertegenwoordigd: AKKU, DKK Gelderland, Fietsersbond, JongAchterhoek, KBO-PCOB, Rover, Student Alliance Wageningen, Uniek Sporten, Wandelnet, Zorgbelang Inclusief.

Harfsens verzet
Ondertussen neemt in de betrokken kernen het verzet toe. Ook Plaatselijk Belang Harfsen-Kring van Dorth is bezorgd en pleit voor behoud van mobiliteit. Harfsen is bepaald niet spreken over het van buslijn 56 per 12 december. Beperkend voor de bereikbaarheid van het dorp en een aantasting van de leefbaarheid, zo luidt het oordeel. Plaatselijk Belang pleit bij de betrokken instanties dan ook voor het behoud van dee busverbinding. "In de ochtenduren hebben er geregeld dubbele bussen moeten rijden omdat een enkele bus de hoeveelheid reizigers - veelal scholieren en studenten - niet aankon. Ook voor werkenden en ouderen is de busverbinding onontbeerlijk”, vindt PB-voorzitter Bas Rutgers.

De argumenten van Arriva dat er meer obstakels in de weg zijn aangebracht – dit om het voor fietsers veiliger te maken – en dat de maximumsnelheid naar 30 km per uur zal worden teruggebracht, zijn volgens PB drogredenen. Het alternatief dat Arriva aanbiedt is voor Harfsenaren die naar Lochem of Deventer willen geen oplossing. "Die zogenaamde obstakels liggen door heel Nederland en ze kunnen dus geen valide argument zijn om een busverbinding op te heffen”, vindt de voorzitter.

Niet geïnformeerd
Hij zegt verder: “Het is onbegrijpelijk dat er vooraf geen overleg is geweest met Plaatselijk Belang of met de gemeente, die ook overvallen is door dit voornemen, en haar ongenoegen heeft geuit.” De provincie is opdrachtgever voor het OV, dat voor een bepaalde periode is vergund aan Arriva. Daar zal de gemeente een pleidooi houden voor de belangen van kleinere kernen zoals Harfsen. “Wij hebben kennisgenomen van alternatieven, die de moeite waard zijn om verder te onderzoeken en die wij in verder overleg zullen inbrengen”, aldus Rutgers. Plaatselijk Belang roept inwoners op om de petitie te tekenen die dinsdag al bijna 4400 keer is ondertekend. De petitie is te vinden via: redbus56.petities.nl.

Herziening N339
Ondertussen gaan er steeds meer stemmen op om de voorgenomen aanpassingen aan de N339 tussen Harfsen en Epse te heroverwegen. Voor Arriva is de uitbreiding van het aantal plateaus (drempels) tot wel 20 stuks een steen des aanstoots. De fietsstroken langs de weg worden breder, zo is de bedoeling. Van verschillende kanten komt nu de suggestie om toch te kijken naar de mogelijkheid van een vrij liggend fietspad, zodat de snelheidsremmende obstakels op de rijbaan achterwege kunnen blijven. De maximumsnelheid zou dan ook weer naar 80 kilometer kunnen. Nu geldt 60 als maximum. De bus zou bij de voorgestelde maatregelen dan zelfs nog tijd kunnen winnen.

De mogelijkheid van een vrij liggend fietspad werd eerder door de provincie ter zijde geschoven. De optie zou lang duren omdat er gronden verworven moeten worden. Dat is bovendien een duurdere oplossing. Een mogelijke alternatieve fietsroute door het Epserbos werd getroffen door massief verzet van Epsenaren. Dat haalde zelfs de landelijke pers.

  

Arriva heeft een kaartje gemaakt met alle (beoogde) belemmeringen tussen Borculo en Deventer.