Vrijwilligers Marleen Jansen (links) en Karin Notenboom bij het monument ter nagedachtenis aan levenloos geboren kinderen. Foto: Arjen Dieperink

Vrijwilligers Marleen Jansen (links) en Karin Notenboom bij het monument ter nagedachtenis aan levenloos geboren kinderen. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Herdenken en ontmoeten bij zevende Lichtjesavond Laorne

Algemeen

LAREN - Voor de zevende keer wordt op de Algemene Begraafplaats in Laren de Lichtjesavond Laorne, herdenken en ontmoeten, gehouden. Op zondag 7 november van 16.30 tot 18.30 uur kunnen bezoekers er kaarsen neerzetten, luisteren naar gedichten en muziek en stilstaan bij hun overleden dierbaren.

Door Arjen Dieperink

Marleen Jansen en Karin Notenboom nemen plaats op het bankje bij de Aula. Marleen Jansen is voorzitter van de Stichting Lichtjesavond Laorne. “Ik ben er min of meer ingerold. Ze vroegen helpende handen en dat ben ik gaan doen. Ik kom hier oorspronkelijk niet vandaan en had eigenlijk niets met deze begraafplaats, geen familielid ligt hier. Sterker nog, ik vond het altijd kil en had er geen fijn gevoel bij. Maar nu ik al een aantal jaren in de organisatie meeloop kijk ik er anders tegenaan en twee jaar geleden ben ik voorzitter geworden.”
Karin Notenboom is communicatieadviseur bij de lokale overheid. Vanuit haar kennis biedt zij de organisatie ondersteuning bij publicaties en PR. Zij heeft wel  een persoonlijke band met de Algemene Begraafplaats. “Zes jaar geleden hebben wij onze dochter Kim (2006-2015 AD) verloren, zij ligt op deze begraafplaats”, laat zij met een zachte stem weten.

Groot team
De beide dames maken deel uit van een groot team vrijwilligers. In totaal werken er zo’n 45 personen mee om de Lichtjesavond Laorne goed te laten verlopen. Op 7 november krijgen alle bezoekers, gemiddeld zo’n driehonderd, een kaarslicht mee bij het betreden van de begraafplaats die 1208 graven telt. “Om dit mogelijk te maken hebben wij veel glazen potten nodig, ook al omdat er soms wel eens een sneuvelt. Daarom ook de oproep om glazen potten aan ons te geven”, vragen de dames.
Behalve de vierhonderd kaarslichten die de begraafplaats zullen verlichten zijn er ook op vier plekken gedichten te beluisteren die door vier duo’s worden voorgedragen. Twee weken lang zullen die gedichten op een standaard voor iedereen te lezen zijn. Een zangkoortje onder leiding van Irma Wagenvoort, brengt toepasselijke liederen ten gehore. Verder staat er op de begraafplaats een gedenkboom waar de bezoekers een kaartje aan kunnen hangen ter herinnering aan hun dierbare(n). Bij de Aula kunnen de bezoekers terecht voor een kop koffie, thee of limonade

Repetitie
“Het vraagt voor ons als vrijwilligers nog wel wat voorbereiding om dit allemaal goed te laten verlopen. Daarom repeteren wij veel. Eerst in kleiner verband maar de vrijdag voor de Lichtjesavond gaan wij hier op de begraafplaats oefenen. De duo’s die de gedichten voordragen zullen dat op de hun aangewezen plek repeteren, het koor zal zingen en ook anderen oefenen hun eigen activiteit”, zegt Marleen Jansen met trots in haar stem. Een paar uur voor het begin van de Lichtjesavond komen de vrijwilligers al bij elkaar.
Het gehele weekend staat voor de vrijwilligers in het teken van de zondagavond. Voor de laatste stand van zaken met betrekking tot de coronaregels verwijst Karin Notenboom naar de facebookpagina lichtjesavondlaorne.


www.larengelderland.nl