Bettine Vriesekoop demonstreert het tafeltennissen bij De Toekomst. Foto: Arjen Diepernk

Bettine Vriesekoop demonstreert het tafeltennissen bij De Toekomst. Foto: Arjen Diepernk

Arjen Dieperink

Veel belangstelling voor demonstratie oud-Europees kampioene bij LTTC Lochem

Sport

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Afgelopen vrijdag had de Lochemse Tafeltennisclub De Toekomst een bijzondere gast: Bettine Vriesekoop. Deze grootheid uit de tafeltennissport was in 1982 en 1992 Europees kampioen en werd in 1999 uitgeroepen tot Nederlands speelster van de eeuw. Vanaf 2002 is ze niet meer in de topsport actief, maar de nu 60-jarige weet nog precies hoe het moet.

Een lange rij fietsen staat bij de ingang van De Toekomst, het verenigingsgebouw van de Lochemse Tafeltennis Club (LTTC), opgesteld. De Berkelbode wordt welkom geheten door Jan Slagt, voorzitter van de LTTC en Sandra Bouck. In de zaal wordt al druk getafeltennist. “Wij doen mee aan OldStars tafeltennis, een initiatief van het nationaal Ouderenfonds”, vertelt Jan Slagt terwijl Sandra Bouck aanvult “Bettine Vriesekoop is ambassadrice van OldStars tafeltennis. Voor de doelgroep van OldStars tafeltennis is Bettine een bekende sporter, maar de jongeren kennen haar niet.”
Slagt knikt bevestigend en zegt: “Wij hebben posters opgehangen en flyers rondgebracht in een straal van vijftien kilometer rondom Lochem om iedereen op deze activiteit te attenderen. Er hebben zich vijftien personen aangemeld en uiteindelijk zijn er achttien gekomen. Een mooi aantal. Of dat veel is gezien onze campagne rondom Lochem? Ik vind het een mooi aantal, wij hadden immers ook geen honderd personen kunnen hebben.”

Heup bewegen
Inde tafeltennishal is men druk bezig. “Je moet je heup meer bewegen”, laat Bettine Vriesekoop aan één van de deelnemers weten als ze de bal slaat. De aanwezigen kijken met belangstelling toe hoe zij als 60-jarige vrouw nog steeds behendig speelt. “Het is ook van belang dat je de benen blijft bewegen”, vult zij aan terwijl ze van speeltafel wisselt om de volgende persoon te adviseren. Het niveauverschil van de deelnemers is voor haar goed te merken. “Ik zie echt wel dat de één de basis van het spel kent of verder gevorderd is en dat de ander dit nog moet ontwikkelen”, zegt Vriesekoop tegen de Berkelbode terwijl ze continu van speler wisselt.
Even later in de kantine wil Jan Slag nog wel meer kwijt. “Naast het bewegen is tafeltennissen ook elkaar ontmoeten, sociaal contact met elkaar hebben. Nu geeft Bettine Vriesekoop de training maar wij hebben ook twee trainers die volgens het Athletic Skils Model professionele begeleiding geven. Iedereen is op vrijdag van harte welkom bij ons. Vanaf kwart voor tien is de inloop en om tien uur wordt er training gegeven door Erik Ernst en Henk Franssen. De training duurt twee uur.”

Boeken
Ondertussen is de trainingssessie voorbij en de deelnemers druppelen langzamerhand de kantine in waar koffie, thee en broodjes staan. Er wordt gesproken over hetgeen ze hebben geleerd en Bettine verkoopt en signeert nog enkele door haar geschreven boeken. Aniet Tjabbes is één van de deelnemers. “Ik train al een jaartje maar vond het leuk om Vriesekoop te zien”, zegt ze. “Wij proberen niet leden te werven vanuit deze groep mensen. Dat moet vanuit hunzelf komen, je moet dit niet opdringen. Maar iedereen is en blijft welkom bij ons”, aldus de LTTC-voorzitter.


www.lttcdetoekomst.nl/