De nieuwste speltak, explorer-afdeling 786, van Scouting Graaf Ottogroep. Foto: Arjen Dieperink

De nieuwste speltak, explorer-afdeling 786, van Scouting Graaf Ottogroep. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Scouting Graaf Otto groep is te groot voor clubhuis

Algemeen

LOCHEM - In lange tijd was scouting niet zo populair onder de jongeren als nu. Het gaat momenteel zelfs zo hard dat de scouting Graaf Otto groep Lochem uit haar clubhuis is gegroeid. Met als resultaat dat een nieuwe speltak, de explorers 786, zijn activiteiten buiten het clubhuis van de scouting moet houden, in ieder geval tot de huisvesting aan de Gageldijk is uitgebreid.

Door Arjen Dieperink

Aan de Koopmansweg is de tweede explorer-speltak van Graaf Otto druk bezig. De begeleiders Arjan Busger op Vollenbroek, Jesse Sterne en Fabian Velders kijken hoe hun groep in de leeftijdsklasse van veertien tot zeventien jaar het doet. “Wij hebben deze speltak gestart omdat de eerste explorer-speltak te groot werd. De belangstelling voor de scouting is overigens niet abrupt gestegen. Vroeger haakten kinderen vaker af naarmate ze ouder werden. Nu blijven ze meer hangen”, zegt Arjan terwijl hij naar de activiteiten van zijn groep kijkt.
Behalve de Bevers, de groep waarbij kinderen al vanaf vijf jaar oud bij kunnen, kent de Graaf Ottogroep ook drie welpengroepen (zeven tot tien jaar), drie scoutgroepen (tien tot veertien jaar) en nu ook twee explorergroepen (veertien tot zeventien jaar). Arjan Busger op Vollenbroek is één en al scouting. Vanaf zijn zesde is hij erbij en hij is er, begin veertig nu, niet meer weg te slaan.

Begeleiders
Over de scouting wil hij nog wel het een en ander kwijt: “De welpen en scouts groepen fluctueren qua aantal altijd wel, maar ze zitten nu wel structureel voller. Op dit moment telt de Scouting Graaf Otto Groep 240 leden. In deze groepen, die zelfstandig de activiteiten moeten organiseren, zitten ook potentiële begeleiders. Wij brengen hen bij hoe je een speltak moet begeleiden. Omdat we groeien hebben we ook meer begeleiders nodig. Met deze explorer-afdeling hebben we inmiddels de eerste bijeenkomst gehad. Wij zijn de 786ste explorer-speltak van Nederland en gebruiken dat cijfer in onze naam, In september moest 786 in twaalf uur tijd 42 treinstations bezoeken. Een goede start voor drie jaren vol avontuur.”

Wensenlijst
Inmiddels hebben de explorers 786 ook een wensenlijst. Ruim honderd verschillende artikelen staan erop vermeld. Van thermoskannen, EHBO-koffer, stiften, vlaggenmast tot archiefkast: men kan nog heel veel gebruiken. “Als wij iets voor elkaar kunnen betekenen, wanneer iemand nog handjes nodig heeft voor een klus of ons kan helpen aan materiaal, dan horen we dat graag. Ik ben bereikbaar op tel. 06-43231303. Wij zijn in afwachting van de uitbreiding van het scoutinggebouw aan de Gageldijk. Zolang dat niet rond is doen wij de activiteiten van deze speltak iedere week elders”, besluit Arjan Busger op Vollenbroek.


www.graafottogroep.nl/