Seher Boya, 2de van rechts, is één van de begeleiders namens Stichting Welzijn Lochem. Foto: Arjen Dieperink

Seher Boya, 2de van rechts, is één van de begeleiders namens Stichting Welzijn Lochem. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

First Mates laat mensen nieuwe contacten leggen

Algemeen

LOCHEM - Afgelopen week kwamen ze voor het eerst weer fysiek bij elkaar, tien vrouwen en twee mannen. Verenigd in First Mates, een initiatief van Stichting Welzijn Lochem (SWL). 

In de huiskamer van het Stadshuus is het een gezellig gebeuren. Twaalf personen zijn druk met elkaar in gesprek. Ze zijn allemaal deelnemers van First Mates. SWL-medewerker Seher Boya is een van de begeleiders. “First Mates slaat goed aan. In het begin konden onze deelnemers uitsluitend digitaal met elkaar in contact komen, dat is zo’n vijf keer gebeurd. Nu leren ze elkaar beter kennen. Om de eenzaamheid te doorbreken of gewoon anderen te ontmoeten is dit wel de gelegenheid”, zegt Boya.
Eén van de aanwezige mannen is Bert. “Ik kom uit de Randstad en ben gepensioneerd. Sinds vorig jaar woon ik in Lochem en dan wil je mensen leren kennen. Zelf ben ik geen kroegloper, dus dat zou het niet worden. Op deze manier kun je anderen ontmoeten en het hebben over dingen als de politiek, de wereld, het klimaat.” Een van de aanwezige dames is de 64-jarige Ria. Ook zij wil wel kwijt waarom ze zich bij First Mates heeft aangesloten. “Ik heb vroeger in de zorg gewerkt en ben weduwe. ‘s Avonds zit ik alleen thuis. Het is zo stil en ik mis het sociale contact. Dat kan ik hier wel vinden.” Of zij een geschikt gezelschap heeft gevonden weet ze nog niet.
Een ding is voor de begeleiders van First Mates zeker: het voorziet in de behoefte om eens iemand anders te ontmoeten. “Het is voor ons leuk om te zien hoe nieuwe mensen elkaar leren kennen. First Mates bestaat al vele jaren, ook al hebben de coronamaatregelen ons gedwongen om een tijd digitaal, door middel van Zoom, contacten te leggen. Het zal zeker een vervolg krijgen”, aldus Seher Boya.


www.welzijnlochem.nl