Cappella Amsterdam in de Gudulakerk

LOCHEM - Cappella Amsterdam geeft op zondag 7 november om 15.00 uur een concert in de Gudulakerk te Lochem.

"Er zijn geen stukken die ik meer bestudeerd heb, of waar ik me meer verbonden mee voel, dan de motetten van Bach. Ik vind het fantastisch om de werken na jaren weer te mogen dirigeren, en dat in de kerk met die prachtige akoestiek, de Gudulakerk in Lochem", aldus dirigent Danielle Reuss van Cappella Amsterdam. “Ik noem ze wel de ‘bijbel van deze muziek’, deze motetten, waarvan er vijf worden uitgevoerd.

Cappella Amsterdam zingt op het hoogste niveau muziek die betovert en verwondert. Sinds 1990 staat het koor onder artistieke leiding van Daniel Reuss. Vanaf dat moment behoort het tot de absolute internationale top. Het is een graag geziene gast in Lochem.

Motetten, zijn meerstemmige vocale composities op religieuze, niet-liturgische teksten, meestal koraal- en bijbelteksten. Het zijn A capella stukken met alleen een begeleiding van continuo groep, in dit geval kistorgel, bas en cello. De cellist Rainier Zipperling zal als rustpunt tussen de motetten drie delen spelen uit de Zes suites voor cello. Zij worden gerekend tot de grootste werken ooit geschreven voor cello.

Bij het concert hoort een informatief programmaboekje met inleidende teksten van Eduard van Hengel en een fraaie vertaling van de tekst van de motetten door Ria van Hengel, theologe en vertaalster bekroont met de Martinus Nijhoff vertaalprijs.


www.requiemlochem.nl