Gedeputeerde Peter Drenth op Natuurwerkdag in Barchem

BARCHEM - Op 5 en 6 november is het landelijke Natuurwerkdag. Jong en oud gaan dan samen naar buiten om te werken aan behoud en herstel van natuur en landschap. De werkgroep landschapsbeheer IVN Noord-Midden Achterhoek zet zich in voor het behoud van de heide op De Oude IJsbaan in Barchem. Peter Drenth, gedeputeerde van de provincie Gelderland spreekt zijn waardering uit voor het groene vrijwilligerswerk en steekt zelf ook de handen uit de mouwen op deze locatie tijdens de Natuurwerkdag op zaterdag 6 november. Ook wethouder Henk van Zeijts van de gemeente Lochem werkt mee. Stichting Landschapsbeheer Gelderland coördineert de Natuurwerkdag.

Het oude heidegebied De Oude IJsbaan in Barchem dreigt te worden overwoekerd door berken en vliegden. Vrijwilligers van de werkgroep landschapsbeheer IVN Noord-Midden Achterhoek gaan aan de slag met snoeischaren en zagen om korte metten te maken met de opslag. Locatieleider Bart Klootwijk: “Om te kunnen blijven genieten van de mooie paarse heide, zal de opslag moeten worden opgeruimd.”

Heidegebied De Oude IJsbaan is onderdeel van Natura 2000-gebied Stelkampsveld, een fraai voorbeeld van het Achterhoekse kampenlandschap. Kenmerkend voor dit gebied is de kleinschalige afwisseling van essen, graslanden, heiden en hoeven. Provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten werken hier samen aan het ontwikkelen en herstellen van bijzondere natte natuur.

Tijdens de 20e editie van de Natuurwerkdag wordt er in heel Nederland gewerkt op honderden locaties. De activiteiten tijdens de Natuurwerkdag bestaan uit kleinschalige onderhoudswerkzaamheden zoals zagen, snoeien, wilgen knotten, riet verwijderen, bloembollen planten en insectenhotels maken. Zorg voor het landschap is steeds vaker in vrijwilligershanden. Samen dragen de deelnemers bij aan meer biodiversiteit in het landschap en behoud van natuur in hun eigen buurt. Kijk voor alle locaties op www.natuurwerkdag.nl.