De organisatoren van de Barchemse slachtvisite en Hertstfair, v.l.n.r.: Henk Oplaat, Hans Oplaat, Ron Menop en Henri Schepers. Foto: Jan Hendriksen

De organisatoren van de Barchemse slachtvisite en Hertstfair, v.l.n.r.: Henk Oplaat, Hans Oplaat, Ron Menop en Henri Schepers. Foto: Jan Hendriksen  

Eerste Barchemse 'slachtvisite' met uitgebreide Herfstfair

Organisatoren festijn in en rond dorpshuis ‘t Onderschoer in de startblokken

Door Jan Hendriksen

BARCHEM - Het was tot in de jaren zestig van de vorige eeuw nog een vast ritueel. Toen werd er ‘op de boer’ in november nog geslacht en hingen er varkens aan de ‘leare’. Niet voor niets wordt in de Achterhoekse Almanak de maand november nog steeds als slachtmaand omschreven. Daar hoorde traditioneel ook een slachtvisite bij. De buren kwamen dan het varken keuren, ofwel ‘vetpriezen’. Steevast kwam dan ook de borrelfles op tafel. Of dat zondag 14 november tijdens de eerste ‘Barchemse slachtvisite’ ook gebeurt is nog de vraag.

Barchemer Henk Oplaat (76) kan zich de ‘slachtvisites’ uit zijn jeugdjaren nog goed herinneren. “Ik ging dan met mijn vader Albert Jan, die in Barchem en omgeving ‘huisslachter’ was, mee de boer op. Nadat het varken geslacht was werd het in twee delen op de ladder gehangen”, zo weet Oplaat. Hij is degene die begin vorig jaar de aanzet gaf om in navolging van onder meer Noordijk, Zelhem, Gelselaar en Toldijk ook in Barchem een ‘slachtvisite’ te organiseren. De allereerste in de gemeente Lochem.
Vorig jaar ging het initiatief dat hij samen met zijn plaatsgenoten Ron Menop, Hans Oplaat en de beheerder van dorpshuis Henri Schepers uitwerkte in verband met corona helaas niet door. Maar nu is het alsnog zover. De organisatoren staan in de startblokken. Tijdens de eerste Barchemse slachtvisite op zondag 14 november, die van 11.00 tot 16.30 uur in dorpshuis ‘t Onderschoer en op het Dorpsplein plaatsvindt, zullen op een ‘ouderwetse’ manier twee varkens worden uitgebeend door de Borculose slager Rexwinkel om zo verwerkt worden tot allerlei producten.

Balkenbrij
“En die zullen vooral de ouderen onder ons zich nog goed kunnen herinneren zoals balkenbrij, zure zult, hoofdkaas, metworst en verschillende soorten spek. Ook zal slager Rexwinkel worsten draaien. Al deze producten zijn te proeven en ook te koop. Een leuk weetje: de varkens die op de ladder hangen en verwerkt worden zijn afkomstig van onze plaatselijke varkenshouder Gert Tessemaker en geslacht bij de bekende ambachtelijke slagerij Kastelein in Diepenheim. We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk rond het evenement plaatselijk te houden”, vertelt Henk Oplaat niet zonder trots. Bezoekers kunnen tijdens het evenement voor een euro het gewicht van een varken raden. De eerste prijs is een half varken, de tweede een vleesschotel en de derde prijs een set grote flessen bier van Grolsch.

Herfstfair
Aan het evenement hebben de vier organisatoren ook een Herfstfair gekoppeld waaraan maar liefst vijftig standhouders, bestaande uit grotendeels Barchemse ondernemers en verenigingen deelnemen. Er worden knieperkes gebakken en diverse ambachtslieden demonstreren hun vak, zoals een leerlooier, stoelenmatter, kaarsenmaker, glasgraveerder, imker, steenhouwer en een bloemsierkunstenaar. Ook zijn bij de toegang enkele oldtimer tractoren en oude Zundapp-brommers te bewonderen. Muzikaal verleent De Bargkapel uit Barchem haar medewerking. Troubadour Gery Groot Zwaaftink uit Vorden is eveneens van de partij en de Achterhookse Folkloredansers uit Ruurlo laten op het Dorpsplein de klompen kletteren.

Gratis
Het evenement is gratis toegankelijk. Wel wordt een vrije gift op prijs gesteld. Gelijktijdig met de Slachtvisite en de Herfstfair vindt vanaf dorpshuis ‘t Onderschoer zondag 14 november ook de eerste wandeling uit de Winterserie van de Barchemse wandelsportvereniging DOS plaats. Daarom zijn voor de bezoekers van beide evenementen net buiten het dorp speciale parkeerplaatsen ingericht. De Barchemse tram Bello brengt hen vanaf de parkeerplaats naar dorpshuis ‘t Onderschoer en het Dorpsplein.