Petra Fust-van Holland met haar saxofoon en het certificaat voor iedere leerling die meedoet aan de MuziekGoLF. Foto: Arjen Dieperink

Petra Fust-van Holland met haar saxofoon en het certificaat voor iedere leerling die meedoet aan de MuziekGoLF. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

MuziekGoLF door de Poolsterscholen

Algemeen

LOCHEM - Er gaat een MuziekGoLF door de basisscholen van de Poolster in de gemeente Lochem. Dankzij de gelijknamige federatie, waarbij alle muziekverenigingen bij de gemeente zijn aangesloten. Acht weken lang krijgen de schoolkinderen muziekles. Ook basisscholen die niet vallen onder de Poolster, de overkoepelende organisatie van de tien openbare basisscholen, kunnen zich hiervoor opgeven.

Door Arjen Dieperink

Het woord MuziekGoLF is een verwijzing naar Gorssel, Lochem en Federatie. Ten tijde van de oprichting van de federatie waren Gorssel en Lochem nog afzonderlijke gemeenten. De federatie biedt ondersteuning bij het ontwikkelen van duurzaam jeugdbeleid; samenwerking en afstemming van concerten en andere verenigingsactiviteiten en is gesprekspartner van de gemeente en andere ondersteunende instanties.

Acht weken
Petra Fust-van Holland (41) is de enthousiaste voorzitter van de muziekvereniging Advendo. Zij legt uit wat de MuziekGoLF inhoudt. “De groepen 6 van de tien basisscholen van de Poolster krijgen muziekonderwijs in een samenwerkingsverband tussen de federatie en de scholen. Het is een uitwerking van het muziekconvenant van Meer Muziek in de Klas. “ Acht weken lang krijgen de groepen muziekles van een team van professionele muziekdocenten van TacT Muziek. De zes muziekverenigingen van de MuziekGoLF hebben gezorgd voor twee sets echte instrumenten waarop de kinderen kunnen spelen. Iedere set bestaat uit de basisinstrumenten slagwerk, klarinet, saxofoon en trompet. Als Advendo zijn wij in de stad Lochem de aangewezen muziekvereniging om de set instrumenten te leveren en in Laren gebeurt dat op dit moment door muziekvereniging Apollo op de basisschool De Branink. Na gebruik worden beide sets ingezet op andere scholen in onze gemeente en zorgen de muziekverenigingen in die kernen dat de scholen ze krijgen.”

Kwaliteit
Zelf geven de leden van de lokale muziekverenigingen geen les voor de klas. “Ik speel al vanaf mijn achtste jaar met dezelfde saxofoon en weet hoe ik bepaalde noten voort kan brengen”, zegt Petra die door haar lippen te spannen laat zien wat zij bedoelt. “Kijk ik kan het wel zo laten zien maar het didactisch op de juiste wijze brengen is een ander verhaal. De scholen willen kwaliteit voor de klas en dat is terecht. Daarom worden muziekdocenten van TacT Muziek ingezet”.
Op de vraag waarom de MuziekGoLF alleen plaatsvindt op de tien openbare basisscholen van de Stichting Poolster veert zij op. “ Wij hebben andere basisscholen in onze gemeente ook aangeschreven en willen daar hetzelfde pakket aanbieden. Muziek is zo belangrijk voor de jeugd.”  De federatie hoopt daarom dat ook die andere scholen zich aanmelden.

Positief voor het brein
Behalve samen muziek maken komen ook andere onderdelen aan bod,zoals luisteren, zingen, bewegen en ook zelf componeren. Dat muziekonderwijs een positief effect op de persoonlijke ontwikkeling van de leerlingen heeft is al door menige wetenschapper in de landelijke media bevestigd. De 70-jarige neuropsycholoog, professor dr. Erik Scherder, bekend van zijn enthousiaste en meeslepende colleges, onderbouwde dat positieve effect in vele televisie-uitzendingen. Delen daarvan zijn op YouTube te vinden.
“Tijdens de lesperiode zijn de leerlingen al ongemerkt aan het toewerken naar een eindconcert met de plaatselijke muziekvereniging. Advendo zal dat geven met de leerlingen van groep 6 van de meester Propschool en de leerlingen van de basisschool De Branink geven het eindconcert met muziekvereniging Apollo”, aldus Petra. Ieder kind dat meedoet krijgt daarvoor een persoonlijk certificaat uitgereikt,