Jarige Zonnebloem Lochem-Laren viert feestje in Schouwburg

Algemeen

LOCHEM - De Zonnebloem Lochem-Laren viert feest. De afdeling bestaat veertig jaar en staat daar op woensdag op 10 november in de Schouwburg van Lochem met gasten en vrijwilligers uitgebreid bij stil. 

Lochem-Laren is één van de bijna 1.100 afdelingen van De Zonnebloem in ons land. Deze organisatie is er voor iedereen met een lichamelijke beperking. Voor de ruim 1,3 miljoen mensen die daarmee kampen zijn alledaagse dingen zoals werken en eropuit gaan niet altijd vanzelfsprekend. Vrijwilligers van de Zonnebloem brengen gezelligheid bij de mensen thuis en organiseren activiteiten, uitjes en vakanties om sociaal isolement te verminderen. 

Prominente rol
De afdeling Lochem-Laren werd op 22 januari 1981 opgericht. De Zonnebloem van nu is niet meer die van veertig jaar geleden. Mede-oprichtster Annemarie van Ockenburg en vrijwilligers van het eerste uur, Rikie Andriessen, en Annie Bisschop herinneren zich nog dat de afdeling Lochem-Laren binnen de landelijke Zonnebloemorganisatie een prominente rol speelde. Zo werd het vakantiehuis voor de landelijke vakanties (aanvankelijk een camper) beheerd en onderhouden door de bungalowcommissie van de afdeling Lochem-Laren. Wilde men vroeger weten welke mensen voor een bloemetje of een bezoek in aanmerking kwamen, dan ging men voor informatie naar de huisartsen. Dat is met de huidige privacywetgeving ondenkbaar.

Vrijwilligers
Bij de Zonnebloem afdeling Lochem-Laren zijn 38 vrijwilligers actief. Zij bezoeken mensen die behoefte hebben aan contact om samen een spelletje te doen, een wandeling te maken of een kopje koffie te drinken. Daarnaast organiseren de vrijwilligers activiteiten bijvoorbeeld een bustocht over de bloeiende heide, een filmmiddag of een bezoek aan de Intratuin.
De activiteiten van De Zonnebloem worden op diverse manieren gefinancierd. Eén keer per jaar wordt er een loterij gehouden verkocht en er zijn schenkingen en donaties van diverse instellingen en particulieren. Daarnaast leveren de actie Rabo ClubSupport en de verkoop van goederen op de jaarlijkse braderie en de Goede Doelen Markt geld op.
Wie zich aangesproken door wat de Zonnebloem doet en zich als vrijwilliger wil inzetten, de afdeling financieel wil ondersteunen of deel wil nemen aan activiteiten, kan contact opnemen met Joke Möricke, tel. 0573-401550 of Catholine Koster, tel. 06-21263139.