Een kleurdwerg. Foto: PR

Een kleurdwerg. Foto: PR

Kleindierenshow 60-jarige Pels en Pluim gaat door

Algemeen

LAREN - Het tentoonstellingsverbod op pluimvee en loopvogels dat is ingesteld vanwege de vogelgriepuitbraak in Nederland, treft ook de jubileumkleindierenshow van Pels en Pluim Laren. Meer dan 225 konijnen, kippen, sierduiven en watervogels waren aangemeld voor de jaarlijkse keuring. Vorig jaar gingen de show en keuring helemaal niet door vanwege corona, nu ontbreken alleen hoenders en watervogels.

Pels en Pluim zou Pels en Pluim Laren niet zijn als er niet gekeken was naar wat er wel kan. De show en keuring op 13 en 14 november in sporthal De Braninkhal in Laren gaan voor de meeste dieren gewoon door. Er blijft genoeg moois over om te bekijken: grote vlaamse reuzen, schattige teddydwergen, zeldzame thrianta’s, imposante witte lotharingers met hun zwarte stippen. En niet te vergeten de sierduiven: holle kroppers, rijnlandse ringslagers en franse cauchois. 

Eierkeuring
Nieuw op de show is de eierkeuring. Een speciaal hiervoor opgeleide keurmeester beoordeelt setjes van vier eieren van allerlei kippen, ganzen en kwartels. Iedereen die deze diersoorten heeft kan hieraan gratis deelnemen. De eieren worden uitwendig beoordeeld op vorm, gewicht, schaal. Inwendig wordt gekeken naar de luchtkamer, hagelsnoeren enz. Het begint zondagmiddag 14 november om 13.30 uur.
De club viert dit weekend ook haar 60-jarig bestaan. Al die jaren zetten de leden zich in voor het behoud van zuivere hoender-, konijnen- en sierduivenrassen. De kleindierenshow is dus meer dan alleen een show van mooie dieren die op hun raskenmerken beoordeeld zijn door een vakjury. Tijdens de show kunt voor raad en daad terecht bij de liefhebbers van Pels en Pluim met hun schat aan ervaring met het verzorgen en fokken van rasdieren. Zij kennen raseigenschappen en de bijzondere verhalen over de dieren. De show in De Braninkhal, Verwoldseweg 16 in Laren, is geopend op zaterdag 13 en zondag 14 november van 10.00 uur tot 17.00 uur. De entree bedraagt 3 euro. Basisschoolleerlingen hebben gratis toegang.