De wandelaar heeft zondag de keuze uit routes van zes, tien, vijftien en vijfentwintig kilometer rond Barchem door de prachtige bosrijke omgeving. Foto: PR.

De wandelaar heeft zondag de keuze uit routes van zes, tien, vijftien en vijfentwintig kilometer rond Barchem door de prachtige bosrijke omgeving. Foto: PR. 

Jubileumwandeltocht wandelsportvereniging DOS Barchem

BARCHEM – Wandelsportvereniging Door Oefening Sterk (DOS) Barchem bestaat deze maand zestig jaar. Hoe het allemaal begon? Leden van gymnastiekvereniging DOS trainden hard om een goed resultaat te behalen op de wandeltocht van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Vereniging (KNGV). Destijds werd onder leiding van de mars leider in groepsverband én in groepstenue gelopen voor punten. Juryleden beoordeelden dan de discipline en of iedereen wel recht in de pas liep. Een vijftal leden opperde destijds het idee om een wandelvereniging op te richten. En zo geschiedde op 27 november 1961.

Oprichters A. Wolsheimer en J. Rekers zijn nog steeds lid van DOS. De andere drie leden is de vereniging ontvallen. In die zestig jaar is veel veranderd binnen de wandelsport. Tegenwoordig wandelt iedereen (alleen, met familie of met vrienden) niet meer voor de punten maar gewoon voor het plezier of voor de gezondheid. Vroeger ging de penningmeester zelf elke maand langs de leden om het lidmaatschapsgeld op te halen; tegenwoordig wordt de contributie jaarlijks via automatische incasso betaald. Begin jaren tachtig van de vorige eeuw was wandelsportvereniging DOS de eerste vereniging die met winterwandelingen startte en vele verenigingen volgden dit voorbeeld. Naast de winterwandelingen, de zogenaamde Winter5maandse, organiseert DOS ook de Avond4daagse in Barchem en de Landgoederentocht in Vorden. Tijdens de wandeltochten probeert de routecommissie de wandelaar altijd op plekken te laten komen waar deze zelf niet zo snel heen zou gaan. Met de georganiseerde tochten maakt DOS actief onderdeel uit van het op de kaart zetten van wandeldorp Barchem.

Jubileumtocht
Vanwege de corona pandemie wordt helaas geen feestavond voor de leden georganiseerd. Wel ontvangt elk lid een mooi groen DOS wandelshirt en tijdens de jubileumtocht op 14 november ontvangt elke deelnemer bovendien een leuke attentie. De wandelaar heeft zondag de keuze uit routes van zes, tien, vijftien en vijfentwintig kilometer rond Barchem door de prachtige bosrijke omgeving. Conform de RIVM-richtlijnen vindt bij de ingang van de start locatie de corona toegangscontrole plaats. Start locatie van de jubileumtocht is dorpshuis ’t Onderschoer in Barchem.

Wandelclubje
Sinds een paar maanden is DOS een wandelclubje gestart onder leiding van een fervent en doorgewinterde wandelaar. Heerlijk om (weer) in beweging te komen en je wandeltempo op een verantwoorde manier op te kunnen voeren. Elke maandagochtend wordt om 9.00 uur gestart vanaf Maandagsdijk 1B in Barchem. Doe ook mee. Of iemand nu vijf jaar is of 85, wandelen is er voor iedereen, Het enige dat je direct nodig hebt, is een goed paar wandelschoenen. Mooi weer, wind, regen of sneeuw, het rustgevende gevoel van in de natuur lopen is niet te beschrijven. Daarnaast zorgt wandelen voor ontspanning, is het goed voor het lichaam en men ontmoet geregeld nieuwe mensen met dezelfde hobby. Want samen wandelen is natuurlijk wel zo gezellig. Kom wandelen. Het brengt je zowel lichamelijk als geestelijk in beweging.
Kijk voor meer informatie op www.wsvdosbarchem.nl.