Eddy ter Braak met enkele nieuwe aanwinsten van het Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem. Foto: Arjen Dieperink

Eddy ter Braak met enkele nieuwe aanwinsten van het Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Historisch Genootschap struint ook het internet af

Algemeen

Voortdurende zoektocht naar historische documenten over werkgebied

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Het Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem timmert de laatste tijd met vele activiteiten aan de weg. Een daarvan is het opsporen van archiefstukken over het eigen gebied. Hiervoor struint men zelfs het internet af.

In De Veldmaat, het documentatiecentrum en clubgebouw van het Historisch Genootschap zit met grote regelmaat Eddy ter Braak. Altijd bereid om gasten die met historische vragen komen te helpen. Voor hem ligt het tijdschrift ‘De natuur - juweelen van de Geldersche Achterhoek’. “Kijk, dit tijdschrift hebben wij verworven via internet. Er staan veel plaatjes van Lochem in die wij al hebben, maar de wijze waarop die met de bijbehorende teksten in dit blad zijn gepubliceerd maakt het tijdschrift voor ons interessant. Tevens staan er van enkele voormalige notabelen pasfoto’s in die wij nog niet hadden. Zoals het voormalige hoofd van de school G. Prop en de gemeentearchitect W.H. Wessel. Ook staan er advertenties in van horecazaken die er tegenwoordig niet meer zijn. Deze bijvoorbeeld, hotel De Valk aan de Tramstraat of Stad Lochem aan de Nieuweweg.”

Vondsten
Vol enthousiasme spreekt Ter Braak.over het verleden. Hij duikt hij in de stellingen in het clubgebouw om nog enkele andere internetvondsten te laten zien. “Kijk hier, een bijvoegsel van de voormalige Lochemsche Courant van woensdag 16 augustus 1933. Het heeft de titel ‘Lochem zeven eeuwen stedelijke rechten.’ In dat jaar werd gevierd dat Lochem 700 jaar stad was. Dat is toch een mooie vondst.”
Uit een stapel papieren haalt Eddy twee enveloppen tevoorschijn. “Deze enveloppen zijn beschreven door Staring, je weet wel, de geoloog.” Enveloppen bestonden vroeger uit papier dat om de brief werd gevouwen en vervolgens werd verzegeld. De bijna twee eeuwen oude enveloppen worden voorzichtig over tafel geschoven. Ze zijn voorzien van de data 11 juni 1841 en 23 september 1841. Eddy ter Braak kwam ze tegen op Ebay en kocht ze aan. “Alles wat wij via internet aanschaffen hetgeen voor de historie van Lochem van belang is doen wij in een map “  

Fotoalbum
Op tafel ligt ook een fotoalbum van een zekere mevrouw Kavelaars uit Katwijk aan Zee. “Hoe wij hier aan zijn gekomen weet ik niet zeker. Maar het was van een welgestelde dame die een paar weken in hotel Adbo (Tegenwoordig hotel Scheperskamp - AD) verbleef. Zij hield bij wat ze in Lochem allemaal tegenkwam. Ook heeft ze er bekende ansichtkaarten van Lochem ingeplakt, suikerzakjes van horeca-gelegenheden uit deze buurt en wandel- en rijwielroutes. Het geeft een indruk hoe zij in 1962 Lochem zag”. aldus Ter Braak. Bladerend door het album komt hij de hotelnota tegen. In de periode van 9 mei 1962 tot en met 20 mei 1962 sliep de dame op kamer 28. Ook enkele sherry’s, cola en andere versnaperingen staan erop vermeld. Mevrouw Kavelaars moest voor die vakantie in Lochem 217 gulden en 70 cent betalen. Voor Eddy is zo’n fotoalbum bijna een tijdscapsule, het geeft aan hoe deze toerist Lochem bezocht. en zijn ogen schitteren ervan.
Een bezoek aan De Veldmaat, Runmolenlaan 23 kan voor menigeen de moeite waard zijn. Het documentatiecentrum is geopend op dinsdag van 14 tot 16 uur en op donderdag en zaterdag van 10 tot 12 uur. De toegang is gratis. Mochten mensen thuis nog interessante zaken over de geschiedenis van Lochem, Laren of Barchem hebben dan houdt het Historisch Genootschap zich van harte aanbevolen. Meer informatie op de website.


www.hglochem.nl