Anton en Joke Kannegieter voor de foto's van hun levensloop. Foto: Arjen Dieperink

Anton en Joke Kannegieter voor de foto's van hun levensloop. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

“Van de film heb ik niet veel gezien”

Algemeen

Anton en Joke Kannegieter vieren briljanten huwelijk

Door Arjen Dieperink

GORSSEL - Het was voor de bioscoop in Arnhem dat Anton voor het eerst zijn Joke zag. Van de film waar ze allebei naartoe gingen heeft hij niet veel gezien. En op 10 november waren Anton en Joke Kannegieter-Schmidt vijfenzestig jaar getrouwd. Hun briljanten huwelijk vierde het echtpaar een paar dagen later.

Anton en Joke zagen in Amsterdam het levenslicht maar leerden elkaar kennen in Arnhem. Anton weet dat nog als de dag van gisteren. “Ik studeerde in Wageningen en Joke was verpleegkundige in het Gemeenteziekenhuis in Arnhem. Toen ik naar de bioscoop in Arnhem ging liep zij voor mij en ze viel mij direct op. Tijdens de filmvoorstelling keek ik uitsluitend naar haar, zij zat iets voor mij. Er zat wel een militair naast haar maar daar hoorde ze niet bij, dat merkte ik.”  Ondertussen kijkt hij zijn Joke aan waar hij zo lang lief en leed mee deelt. Veel heeft Anton van de film niet gezien. Alleen de titel, ‘The living desert’ uit 1953 is het echtpaar niet vergeten. “Na de film heb ik haar aangesproken”, zegt Anton.
Kannegieter zou voor zijn werk naar de Goudkust gaan, dat nu Ghana is. Om zijn verloofde mee te kunnen nemen besloten zij te trouwen. “Zo ging dat in die tijd”, zeggen ze. “Maar hoe laat wij getrouwd zijn, ik was er wel bij, maar dat weet ik niet meer”, lacht Anton. Uit het huwelijk kwamen twee dochters voort, Dies (64) en Dorien (61). De dochters gingen trouwen en er kwamen drie kleindochters. “En in februari volgend jaar komt er een achterkleinkind”, aldus het echtpaar trots.
Anton en Joke belandden uiteindelijk vanuit Enschede in Gorssel om dichter bij één van de dochters te zijn. Later kwam de andere dochter met haar gezin ook in Gorssel wonen. In de kamer hangt een slinger vol foto’s van het echtpaar, kinderen en kleinkinderen tijdens de verschillende levensfases. Trots gaan ze erbij staan voor de foto. Op de vraag aan Anton Kannegieter over het geheim van een 65-jarig huwelijk, kijkt hij zijn vrouw aan of ze elkaar net hebben leren kennen en antwoordt: “Het is de innerlijke kracht om er zo lang voor elkaar te zijn en elkaar te steunen in moeilijke tijden. Zij geeft mij ook de kracht door te zetten als het nodig is.”

Burgemeester
Rond de klok van vier uur verwacht het echtpaar burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve. “Hoe is hij, hij doet het wel goed hé?” vragen ze. Het is de eerste keer dat ze de burgervader ontmoeten, iets waar ze naar uitkijken. Het feest met kinderen en kleinkinderen zal een paar dagen later in  De Hoofdige Boer in Almen plaatsvinden.