Bente Visman krijgt van meester Martin Dogger het eerste exemplaar van Katvis. Foto: Arjen Dieperink

Bente Visman krijgt van meester Martin Dogger het eerste exemplaar van Katvis. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Propschool strijdt tegen het ontlezen

Algemeen

LOCHEM - De groepen 7 en 8 van de meester G. Propschool doen mee aan de campagne tegen het ontlezen van de CPNB, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. De CPNB probeert daarmee de jeugd meer aan het lezen te krijgen.

Door Arjen Dieperink

Tijdens Nederland Leest Junior leest de hele groep hetzelfde boek. Dit jaar koos de CPNB voor het jeugdboek Katvis van Tjibbe Veldkamp. Hij wordt omschreven als een schrijver van grappige, originele, ondeugende, stoere, herkenbare, humoristische en spannende boeken, voor de leeftijden van drie tot zestien jaar. 

Eerste exemplaar
De groepen 8a en 8b van de meester G. Propschool komen samen. Op een tafel in de ruimte staan drie dozen vol boeken. Meester Martin Dogger nodigt leerling Bente Visman uit om het eerste exemplaar van het boek Katvis in ontvangst te nemen. Het is op de Propschool de start van de actie tegen het ontlezen. Een onderwerp dat bij de meesters en juffen hoog in het vaandel staat. In totaal worden er zo’n honderd boeken met de titel Katvis uitgereikt voor de groepen 7 en 8 en ook voor de kinderen uit groep 6 die het ook willen lezen. Martin Dogger: “De leerlingen kunnen het boek lezen tijdens het stillezen, maar er worden ook gezamenlijke momenten gepland.”
Katvis gaat over een jongen, Ate, die via internet vrienden is geworden met Baptiste in Brussel. Hij heeft wel eens wat geld overgemaakt, en besluit om naar Brussel af te reizen om Baptiste zijn oude telefoon te brengen. Maar Baptiste blijft iemand anders te zijn dan hij in eerste instantie vertelde. “Het verhaal gaat dus ook over internetvrienden, social-mediagebruik en het over de grens gaan. Daar worden in de klas ook gesprekken over gevoerd, en een leesboek is dan een goede ingang”, aldus meester Dogger.  

Groepsverband
Het boek zal uiteindelijk in groepsverband worden besproken. Op deze manier hoopt men de leerlingen meer te stimuleren om boeken te lezen hetgeen hun woordenschat zal vergroten. In de centrale ruimte van De Garve waar de meester G. Propschool in is gevestigd is ook een uitgebreide bibliotheek die op gezette tijden door de leerlingen wordt bezocht. Verder profileert de school zich tijdens de Kinderboekenweek, de Nationale Voorleesdagen en de Voorleeswedstrijd.