Berkhemer fonteinbeeld komt weer in het zicht

Algemeen

LOCHEM - Het fonteinbeeld van Willem Berkhemer komt weer in het zicht. Een groepje betrokken inwoners zet zich hiervoor in. Een mooie plek is gevonden. De volgende uitdaging is geld ophalen om het beeld weer als fontein te laten werken.

Op het plein voor de Rijks Scholen Gemeenschap (later Staring College) in Lochem stond, ‘pal als een rots’, een rijzig beeld van beeldhouwer Willem Berkhemer. Na de sloop van het schoolgebouw in 2006 kreeg het beeld tijdelijk een plek op de algemene begraafplaats. Daar vormt het een baken voor bezoekers van de begraafplaats, maar voor alle anderen is het onzichtbaar. 

Een kleine groep betrokken inwoners probeert al jaren het beeld terug te brengen in de openbare ruimte. Na veel overleggen, afstrepen en afwegen is het zover! Uitvaartonderneming Monuta wil het beeld plaatsen op haar voorterrein aan de Zutphenseweg en de Gemeente Lochem wil het beeld in bruikleen geven. Maar daarmee is het beeld nog niet helemaal ‘in ere hersteld’. Want de initiatiefnemers willen het ook weer als fontein laten werken. Met het bassin er omheen. Om dat te realiseren is naar schatting 11.000 euro nodig. De initiatiefnemers hopen dat bedrag bijeen te krijgen uit subsidies, door sponsoring, in natura en via crowdfunding.

De ontwikkelingen zijn te volgen op Facebook @Fonteinbeeld en de initiatiefnemers zijn te bereiken via fonteinbeeld@gmail.com.