Jaco Berveling, socioloog en wetenschapsjournalist. Foto: PR
Jaco Berveling, socioloog en wetenschapsjournalist. Foto: PR

Op het tweede gezicht: de relatie tussen gelaat en karakter

LOCHEM - Jaco Berveling, socioloog en wetenschapsjournalist, laat in een levendige presentatie zien hoe de wetenschap toen en nu tegen het ‘lezen van gezichten’ aankijkt. Berveling is donderdag 25 november te gast bij het Kenniscafé in de Bibliotheek Lochem.

Het ‘lezen’ van andermans gezicht is zo oud als de mensheid: we verbinden uiterlijk automatisch aan innerlijke kwaliteiten. In de achttiende eeuw werd voor het eerst geprobeerd de relatie tussen gezicht en karakter een wetenschappelijke basis te geven. De daaruit ontstane schedel- en gelaatkunde werd razend populair, ook in Nederland. In de loop van de 19de eeuw werd duidelijk dat er niet al te veel geloof moest worden gehecht aan de gelaat- en schedelkunde. Beide kundes werden weggezet als pseudo-wetenschap. 

In de jaren ‘70 werd de relatie tussen uiterlijk en innerlijk echter herontdekt. Teams van psychologen gingen na of er toch niet een kern van waarheid in de gelaat- en schedelkunde was te vinden. Tot op de dag van vandaag proberen onderzoekers de vraag te beantwoorden of mensen in staat zijn eigenschappen als intelligentie, deskundigheid, extraversie en betrouwbaarheid in te schatten op basis van een gezicht. 

De lezing vindt plaats op donderdag 25 november van 20.00 tot 22.00 uur in de Bibliotheek Lochem, Dr. Rivestraat 3. Kaarten à 7,50 euro zijn online te koop via de website. 


www.graafschap bibliotheken.op-shop.nl