Het schilderij van een zandweg bij Epse/Joppe. Foto: PR

Het schilderij van een zandweg bij Epse/Joppe. Foto: PR

Zoektocht naar Jan Grabé

 LOCHEM - Ditmaal komt het Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem met een vraag namens  Mieke Geerlink- van der Gang uit Gorssel. Het betreft een Lochemse schilder Jan(?) Grabé. 

Bij Mieke aan de wand hangt bijgaand schilderij van een zandweg bij Epse/Joppe. Het werk is gesigneerd met ‘Grabé’. Het stuk is ooit geschonken aan Mieke's oma B.J. de Vries-Nijhuis (1901-1997), afkomstig uit Lochem. Het verhaal gaat dat zij het begin jaren ‘50 gekregen heeft van een dame die in de Kastanjelaan woonde. Zij woonde bij deze mevrouw in huis en mocht het schilderij hebben omdat ze in Epse geboren was.
Er heeft in Lochem enige tijd een Jan Grabé (1879-1945) gewoond. Hij was telegrafist bij het Staatsspoor en rond 1911 gestationeerd in Lochem. Na zijn pensionering keerde hij terug naar Lochem en overleed hier in 1945. Zijn weduwe overleefde hem tot 1952. Grabé had in 1921 een stukje heide gekocht bij Epse en mogelijk is dat het onderwerp van het schilderij. De vraag is nu of deze Jan Grabé inderdaad de schilder is en of er meer werk van hem bekend is. En dan is ook de vraag of de dame uit de Kastanjelaan wellicht de weduwe van Grabé was. Dat zou voor Mieke Geerlink het verhaal compleet maken.

Wie kan helpen of meer informatie heeft, wordt opgeroepen contact op te nemen via website@hglochem.nl.