Calle Janssen en Jolande van Borrendam. Foto: PR

Calle Janssen en Jolande van Borrendam. Foto: PR

LochemGroen! doet mee met de gemeenteraadsverkiezingen

LochemGroen! doet mee met de gemeenteraadsverkiezingen

LOCHEM - LochemGroen! doet mee met de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Met een sterk lokaal en donkergroen programma willen ze de gemeente mooier en groener maken. Wat wil deze nieuwe lokale partij?

"We combineren politieke ervaring met een actuele donkergroene agenda", aldus voorzitter Calle Janssen van LochemGroen! De partij zit sinds januari in de gemeenteraad en heeft ambitieuze groene plannen. Over een half jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen en LochemGroen! hoopt op 2 à 3 zetels. Dat is haalbaar volgens Jolande van Borrendam, raadslid voor LochemGroen!: "Ik krijg zoveel vragen van bewoners die zich zorgen maken over de natuur in de gemeente. Inwoners zien dat er oude bomen worden gekapt, te dure huizen gebouwd en vragen zich af waarom het niet anders kan, en waarom er niet beter naar hen wordt geluisterd." Dat het volgens LochemGroen! anders moet blijkt ook uit de tien standpunten op hun website www.lochemgroen.nl. De partij zet sterk in op vergroting van de biodiversiteit en een snelle energietransitie om de gemeente klimaatneutraal te maken – samen met inwoners.

Maar gemeentepolitiek gaat over meer dan alleen ‘groene’ zaken. Janssen: "We zijn geen one-issue partij. Als je onze standpunten leest zie je dat we altijd letten op de relatie tussen de omgeving, welbevinden en zorg. Iedereen wil in een mooie, gezonde gemeente wonen, en dus moeten er niet alleen dure woningen worden gebouwd. Zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn en kleinschalig en regionaal worden geregeld." Toch is LochemGroen! geen gewone lokale partij, volgens van Borrendam: "We zijn ons echt bewust dat er snel iets moet veranderen. Groene woorden zijn niet genoeg, en we laten op lokaal niveau echt een ander geluid horen."

Lochem is een agrarische gemeente, met naast veel natuur ook veel boeren. Hoe gaat LochemGroen! daar mee om? Janssen woont middenin agrarisch gebied, en schetst een positief beeld: "We hebben een optimistische en realistische kijk op boeren in onze gemeente. Ik heb de landbouw om me heen zien veranderen: het werd steeds intensiever en grootschaliger, met minder boeren maar met meer dieren.’ Dat kan dus anders, maar ‘terugdraaien’ is niet de oplossing volgens Janssen. ‘Ik wil niet terug naar een of andere romantische versie van vroeger. Ik kijk liever vooruit. Landbouwers kunnen eerlijk, duurzaam voedsel produceren zonder de bodem uit te putten of dieren op te hokken. Natuurinclusief boeren levert een biodiverser, mooier èn Lochemser landschap op. Dat is de toekomst, en daar kan je als gemeente echt bij helpen."

LochemGroen! heeft dus een visie op alle onderwerpen in de gemeente, maar hanteert een helder uitgangspunt: ze gaan niet voor de winst op de korte termijn, maar kijken naar de brede impact van besluiten op alle inwoners, ook van de volgende generaties. Van Borrendam: ‘Als je vraagt wat inwoners mooi vinden aan Lochem, noemen ze altijd de bossen, lanen en het kleinschalige diverse agrarische landschap. Dat is de gemeente die iedereen voor zich ziet, maar die is aan het verdwijnen. Iedereen moet in het belang van zowel de natuur als de mens echt hard aan de slag. Het kan nog veel groener.’


Contact met Jolande: raadslid LochemGroen!
jolande@lochemgroen.nl
0573-432612

Contact met Calle: voorzitter bestuur LochemGroen!
calle@lochemgroen.nl
06-28634152